Bolesti zuba

Prozirni zubi - uzroci, simptomi i liječenje

Prozirni zubi mogu se pojaviti čak i kada imate najbolju oralnu higijenu i redovito idete stomatologu. Međutim, ovaj oralni problem moguće je spriječiti ako proučite koji su njegovi uzroci.

Kako nastaju prozirni zubi?

Poluprozirna, tanka, vanjska ljuska koja pokriva vidljivi dio svakog zuba naziva se caklina. Drugi sloj zubi koji se nalazi ispod vaše cakline naziva se dentin. Caklina je poluprozirna, te je samo dio boje vašeg zuba. Dentin je odgovaran za preostalu boju zubi koja može biti bijela, žuta, siva ili prljavobijela.

Dentin se ne proteže sve do rubova vaših zubi, što znači da se vrhovi zubi sastoje samo od cakline. Iz tog razloga rubovi nekih zubi mogu izgledati plavkasto bijeli, sivi ili čak prozirni. Kad se caklina istroši ili ako se ne oblikuje pravilno, zubi mogu dobiti proziran izgled.

To znači da ako su rubovi vaših zubi prozirni, vaša je caklina istrošena. Kad caklina počne erodirati, obično nastaju prozirni zubi.

prozirni zubi

Što uzrokuje prozirne zube?

Prozirni zubi rezultat su erodirane cakline. Postoje određena medicinska stanja koja mogu utjecati na stvaranje i čvrstoću cakline, a to su:

  • Hipoplazija cakline – ovo je genetsko stanje koje uzrokuje slabu ili tanku caklinu, što rezultira prozirnim izgledom. Nažalost, caklina koja je prisutna brzo erodira. U rijetkim prilikama izrast će se zub bez ikakve cakline i dentin će biti potpuno izložen.
  • Celijakija – Iako mnogi pretpostavljaju da celijakija pogađa gastrointestinalni trakt samo zbog konzumacije glutena, to nije istina. Celijakija također rezultira lošim razvojem cakline. Pojedinci koji imaju ovu bolest često pate od prozirnih zubi. Ostali oralni simptomi celijakije uključuju afte, suha usta i sjajni jezik.
  • Bulimija – ovaj poremećaj prehrane utječe na cijelo tijelo, a popraćen je čestim povraćanja. Zubi koji su stalno izloženi želučanoj kiselini i žuči koja se nalazi u povraćanju mogu oštetiti zubnu caklinu.

Simptomi povezani s prozirnim zubima

Mnogi simptomi povezani s prozirnim zubima znakovi su erozije cakline. Vidljive promjene u prozirnosti zuba postaju sve izraženije ako caklina i dalje erodira, izlažući dentin koji se nalazi ispod.

Simptomi koji se mogu pojaviti kod prozirnih zubi su:

  • Osjetljivost – Lagana bol u zubima i osjetljivost na slatku i kiselu hranu, kao i na izuzetno vruće i hladne temperature. Ovo su znakovi da vaša caklina erodira.
  • Vizualne promjene – počet ćete vidjeti prozirnost na rubovima zubi, udubljenja površine, promjene boje i prijelome zubi. Rubovi zubi koji grizu mogu također postati grubi i nazubljeni.
  • Afte – Grubi, nazubljeni rubovi zubi također mogu uzrokovati afte.
  • Suha usta – mogu se pojaviti ako caklina erodira. To je posebno štetno za zdravlje vaših zubi jer je slina odgovorna za pružanje enzima namijenjenih borbi protiv karijesa. Bez odgovarajuće količine sline, vaši zubi imaju mnogo veći rizik od erozije zbog kisele hrane i bakterija.

prozirni zubi

Prozirni zubi – liječenje

Ako primijetite da vaši zubi postaju prozirni, odmah se naručite na pregled kod svog stomatologa. Jednom kad imate prozirne zube, oni su osjetljiviji na bakterije, što može rezultirati karijesom.

Što se tiče liječenja prozirnih zubi, imate nekoliko mogućnosti.

Furniri
Furnir je tvrda porculanska ljuska koja je dizajnirana da stoji na prednjem dijelu zuba. Te ljuske lako sakriju neispravne zube, praznine i promjenu boje. Furniri će također zaštititi zube ispod od kontinuirane erozije cakline.

Lijepljenje
Tijekom ovog postupka, kompozitna smola obojena je tako da odgovara vašim zubima. Zatim se kompozitna smola oblikuje tako da pokrije vaše zube.

Krunice
Za zaštitu i obnavljanje zuba može se preporučiti zubna krunica. Krunice mogu biti porculanske ili keramičke i smještaju se izravno na vrh zubi, pružajući im strukturu i čvrstoću.

Sprječavanje erozije cakline

Jedan od najboljih načina sprječavanja erozije cakline je četkanje zubi dva puta dnevno najmanje dvije minute s fluoridnom pastom. Fluor je bitan za zdravlje vaših zubi jer neizravno pruža popravak zubne cakline jačajući vašu postojeću caklinu. Osim toga, trebate koristiti zubni konac barem jednom dnevno.

Uz pravilnu oralnu higijenu, eroziju cakline i prozirne zube možete spriječiti:

Povećanjem sline – Da biste povećali proizvodnju sline, žvačite žvakaću bez šećera sa ksilitolom između obroka. Dokazano je da ksilitol smanjuje kiseline u hrani i piću.
Čišćenjem zubi kod stomatologa – preporučuje se odlazak stomatologu dva puta godišnje na detaljno čišćenje zubi.
Koristite slamku – Dok pijete, koristite slamku kako biste izbjegli izlaganje zubi kiselim napicima.
Pijte vodu – ako imate suha usta, pijte puno vode tijekom dana. Također pijte vodu nakon jela, slatkih napitaka ili povraćanja kako biste isprali kiseline sa zuba.