Bolesti zuba

Zdravi zubi počinju s zdravim desnima - kako ih očuvati?

Sumnjate li da imate bolesti desni i osjećate neke od njenih simptoma poput bolnih desni, moglo bi vam pomoći uspoređivanje vaših desni s fotografijama zdravih i bolesnih desni. Zdrave desni su blijedoroze boje, čvrste i čvrsto prianjaju uz zube. Ako vam desni izgledaju kao da su u ranim fazama bolesti desni, obavezno to napomenite svom stomatologu prilikom sljedeće posjete.

Kako izgleda gingivitis?

Najčešći način identifikacije gingivitisa je traženje upale desni i krvarenja tijekom čišćenja zubnim koncem ili četkanja. Ostali simptomi i problemi oralnog zdravlja na koje treba obratiti pozornost su povremeni loš dah te otečene i crvene desni.

U ranim fazama parodontitisa, simptomi uključuju vidljivo povlačenje desni i džepove između desni i zuba. U ovoj fazi štetne bakterije počinju uništavati kost dok se infekcija širi, što dovodi do propadanja zuba, gubitka kosti, povećanog oticanja i crvenila desni. Loš dah i krvarenje tijekom četkanja ili čišćenja zubnim koncem također su vrlo česti.

energetic-positive-young-man-with-stubble-posing-with-toothbrush-whitening-paste-smiling-broadly-with-perfect-white-teeth-healthy-habits-daily-routine-dental-care

Kako izgledaju zdrave, a kako nezdrave desni?

Zdrave desni su čvrste i roze boje. Nezdrave desni mogu biti crvene, otečene, krvare pri četkanju ili čišćenju zubnim koncem, ili se povlače od zuba. Faktori koji mogu ugroziti zdrave desni uključuju upotrebu duhana, pothranjenost, lošu oralnu higijenu i slab imunološki sustav zbog ozbiljnijih medicinskih problema. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati suha usta, što može potaknuti bolest desni.

Zdrave desni nisu važne samo za oralno zdravlje. Održavanje zdravih desni također je bitno za opće zdravlje. Brojne studije sugeriraju povezanost između parodontitisa i drugih ozbiljnih kroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

Održavanje zdravih desni

Zdravu usnu šupljinu temeljimo na zdravim desnima, stoga je održavanje rutine usmjerene na njegu desni ključno za opće zdravlje usta. Zdrave desni podržavaju zube čvrstim tkivom, povećavajući šanse za dugoročno oralno zdravlje. Ne održavate li desni zdravima, vjerojatnije je da ćete imati bolest desni, što može dovesti do problema s zubima i oralnim zdravljem.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje biste trebali poduzeti svakodnevno za očuvanje zdravih desni:

  • Četkica za zube: Odaberite četkicu s mekanim dlakama različitih visina kako biste smanjili iritaciju. Električne četkice s načinom rada za njegu desni, poput Oral-B iO9, također su dobra opcija.
  • Pasta za zube: ADA preporučuje četkanje dva puta dnevno s fluoridnom pastom za zube. Paste poput Crest Pro-Health pružaju višestruke prednosti za zdravlje zuba i desni.
  • Zubni konac: Koncem možete prevenirati probleme s desnima. Postoje i vrste mekog zubnog konca posebno dizajnirane za osobe sa osjetljivim desnima.
  • Redoviti stomatološki pregledi: Pomažu u ranoj identifikaciji problema.