Lifestyle

Imaju li Britanci zaista loše zube?

Već se godinama kroz društvo provlači stereotip da Britanci imaju loše, odnosno žute i krive zube. Iako su neke od šala temeljenih na ovom stereotipu zaista smiješne, moramo provjeriti ima li u tome istine.

Britanci

Gdje je stereotip započeo?

Nemoguće je reći tko je prvi rekao da Britanci imaju loše zube, no navodno je masovno sprdanje počelo filmom Austin Powers. U ovom filmu istoimeni protagonist sebe smatra simbolom seksa, no zubi mu izgledaju kao da će ispasti svake sekunde. S vremenom su i ostali filmovi i serije pokupile stereotip, od kojih su Britance možda najviše izvrijeđali animirani likovi iz Family Guya.

No svi se izvori slažu da je ovaj stereotip proizašao iz jednog mjesta – SAD-a.

BBC u jednom članku navodi da je pop kultura vjerojatno igrala veliku ulogu u razvoju ovog stereotipa. Kad usporedite osmijeh hollywoodskih zvijezda poput Toma Cruisea i Angeline Jolie s npr. osmjesima Beatlesa ili ekipe iz Monty Pythona, razlika je prilično jasna.

Britancima čak toliko ne smeta da ih se sprda, no čini se da je problem kad to rade Amerikanci – jedna od nacija s najvećim postotkom pretilog stanovništva koja se može pohvaliti svačime, no nikako zdravljem. Britanski stomatolog Lance Knight je rekao da Britanci žele da njihovi zubi izgledaju bolje, ne kao zubi Amerikanaca. Stanovnici SAD-a većinom žele imate savršene, sjajne, bijele zube, dok Britanci po njegovom mišljenju, više idu na ‘prirodni look’.

Imaju li Britanci lošije zube od Amerikanaca?

Ovaj stereotip očito ima dvije strane priče – britansku, koja navodi da nemaju nezdrave zube, već samo ne žele svi imati iste i američku, koja tvrdo vjeruje da svi Britanci imaju krive i žute zube. Sada, tko je u pravu, ako itko?

BMJ – jedan od najutjecajnijih medicinskih časopisa, 2015. je u istraživanju usporedio stanje zubi Amerikanaca i Britanaca.

31,4% Amerikanaca rekli su da njihovo oralno zdravlje nije dobroBritanaca je isto reklo 30,8%. Od ispitanih Amerikanaca, 13,5% su rekli da je oralno zdravlje negativno utjecalo na njihov život. Ova je brojka kod Britanaca 15,1%. Međutim, Amerikancima u prosjeku fali 7,31 zubi, dok Britancima fali 6,97 zubi.

Iz ove statistike možemo zaključiti da Amerikanci nemaju zdravije zube nego Britanci – čak i ako imaju, nije ni blizu dovoljno da su zaslužili toliko izrugivanje.

Vrlo je moguće da Amerikanci imaju ‘ljepše’, odnosno pravilnije i svjetlije zube, no Britanci ih navodno polako stižu. Potrošnja na kozmetičke dentalne zahvate u Velikoj Britaniji se povećala za 27% od 2010. godine.