Lifestyle

Je li nakit za zube opasan po zdravlje?

Nakit za zube uključuje različite oblike i veličine materijala od kojih se i inače proizvodi nakit – dijamanta, safira, rubina, kristala, no najčešće se koristi cirkon.

Nakit za zube

Kako se postavlja nakit za zube?

Neki ljudi nakit za zube nazivaju piercingom, no on je daleko od toga. Za postavljanje nakita na zub, nije potrebno ništa bušiti, već se nakit zalijepi za zub.

Prvo je potrebno očistiti caklinu zuba na koju se nakit postavlja, nakon čega se nakit s posebnim ljepilom učvršćuje za zub. Ovaj zahvat, pošto ne uključuje nikakvo bušenje, ne bi smio biti bolan.

Gdje kupiti i postaviti nakit za zube?

Ovaj nakit je moguće kupiti i postaviti u dentalnoj poliklinici, a ima ih i u nekoliko salona za piercing. Kao i kod postavljanja piercinga, trebali biste paziti da vam se nakit na zube postavi na provjerenoj lokaciji u sterilnim uvjetima.

Koliko traje cirkon na zubu?

Dok neke poliklinike govore da je cirkon na zubu može tamo ostati trajno, realnost je da će vam teško izdržati više od par godina.

Ako vam ikada nakit dosadi, vrlo ga lako možete maknuti. Proces uključuje lagano brušenje nakita, poliranje zuba te nanošenje tekuće cakline.

Rizici kod postavljanja nakita za zube

Kao što zahvat postavljanja nakita na zub nije opasan, tako nije ni nošenje istog. Najveći rizik nakita za zube je da vam otpadne te da ga progutate.

Također postoji vrlo mali rizik od navedenih problema:

  • alergijska reakcija
  • oštećenje cakline
  • upala desni
  • oštećenje unutarnje strane usne
  • infekcija

No ponavljamo, vrlo su male šanse da do toga dođe jer je postavljanje nakida za zube vrlo siguran zahvat.