Zubni problemi

DENTALNI PLAK - što je i kako ga se riješiti?

Jeste li ikada primijetili da nakon čišćenja zubi izgledaju blistavo i bijelo, ali s vremenom postaju sve mutniji i žuti? Ta žućkasta boja naziva se dentalni plak, filmska tvar izrađena od bakterija. Plak se nakuplja na zubima, iznad i ispod desni. Možda vam se čini neuglednim, ali ako se ne ukloni može oštetiti zube i desni.

dentalni plak

Kako ukloniti dentalni plak?

Najlakši način uklanjanja naslaga je pranje zubi najmanje dva puta dnevno. Trebali biste upotrijebiti mekanu četkicu za zube koju treba mijenjati najmanje svaka tri do četiri mjeseca, kada se dlake počnu trošiti. Možete razmisliti i o upotrebi električne četkice za zube, koja može biti učinkovitija u uklanjanju naslaga od ručne četkice.

Zubnim koncem prije četkanja očistite dijelove između zubi. Čišćenje zubi koncem:

  • Uzmite oko 45 centimetara konca, omotavajući jedan kraj oko svakog vašeg srednjeg prsta.
  • Konac držite zategnut između palca i kažiprsta, a zatim lagano gurnite konac između dva zuba.
  • Pomaknite konac u oblik “C” na bočnoj strani jednog zuba.
  • Lagano trljajte konac gore-dolje, nastavljajući ga pritiskati na zub. Pazite da konac ne pukne.
  • Ponovite ovaj postupak za sve zube, vodeći računa i o stražnjim zubima.

Nakon čišćenja koncem, trebali biste svaki put dvije minute četkati zube. Za pranje zuba:

  • Na četkicu stavite količinu paste za zube veličine zrna graška. Za djecu bi količina zubne paste trebala biti približno veličine zrna riže.
  • Držite četkicu na zubima pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na desni.
  • Pomičite četkicu naprijed-natrag kratkim, nježnim potezima iste širine kao i svaki od vaših zuba.
  • Očetkajte sve vanjske, unutarnje i žvakaće površine zuba i ne zaboravite jezik.
  • Za unutrašnjost prednjih zuba nagnite četkicu okomito i napravite male poteze gore-dolje.

Nažalost, plak se vrlo brzo nakuplja nakon četkanja. Neki stručnjaci preporučuju druge tretmane kod kuće za uklanjanje nakupina plaka. Tu spadaju metoda izvlačenja uljem i soda bikarbona.

Metoda izvlačenja kokosovim uljem

Izvlačenjem kokosovim uljem uklanja se plak i bakterije iz usta, što pomaže izbjeljivanju zubi. Uvijek kupujte visokokvalitetno organsko ulje koje ne sadrži štetne sastojke.

Za ovu metodu stavite 1 žlicu kokosovog ulja u usta i mućkajte ga između zubi, jezika, oko zubnog mesa. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, pa ćete možda trebati pričekati nekoliko sekundi da se otopi. Nastavite ispirati usta uljem 15-20 minuta, dok ne postane slično mlijeku.

Zatim ispljunite. Pazite da kokosovo ulje ispljunete u zahod ili kantu za smeće, jer bi se moglo vratiti u čvrsti oblik u odvodnim cijevima i prouzrokovati začepljenje.
Isperite usta toplom vodom i operite zube.

Kokosovo ulje također sadrži puno laurinske kiseline, koja je poznata po svojoj sposobnosti smanjenja upala i ubijanja bakterija. Nekoliko studija pokazalo je da svakodnevno izvlačenje ulja smanjuje bakterije u ustima, naslage i gingivitis.

Soda bikarbona
Istraživači su otkrili da ljudi, koji su prali zube pastom koja sadrži sodu bikarbonu, uklonili više naslaga i imali manje naslaga tijekom 24 sata, od ljudi koji su prali zube pastom koja nije sadržavala sodu bikarbonu.

Soda bikarbona učinkovita je u uklanjanju naslaga, jer je prirodno sredstvo za čišćenje.

Kako dentalni plak uzrokuje stvaranje zubnog kamenca

Nakupljanje plaka može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Bakterije u plaku stvaraju kiselinu hraneći se šećerima u hrani koju jedete, što može oštetiti vaše zube i uzrokovati karijes. Bakterije također stvaraju toksine koji mogu pogoršati vaše desni, što dovodi do parodontalne bolesti (bolesti desni).

Kada se dentalni plak na zubima kombinira s mineralima u vašoj slini i stvara tvrdu naslagu, to se naziva zubni kamenac. Kao i plak, kamenac se može stvarati iznad i ispod linije desni. Zubni kamenac stvara leglo za napredovanje bakterija plaka, omogućujući brzo razmnožavanje.

Za razliku od plaka, kamenac se ne može ukloniti četkanjem ili koncem. Da biste ga se riješili, morate posjetiti svojeg stomatologa koji će ga pomoću posebnih instrumenata ukloniti.

dentalni plak

Kako spriječiti stvaranje plaka i kamenca

Najbolji način da spriječite stvaranje naslaga jest održavanje dobre oralne higijene. Perite zube dvije minute najmanje dva puta dnevno (idealno jednom ujutro i jednom prije odlaska u krevet), a  konac najmanje jednom dnevno.

Redoviti pregledi kod zubara također su presudni u sprečavanju stvaranja dodatnih naslaga i kamenca na zubima. Oni također mogu provesti tretman fluoridom, koji može spriječiti i usporiti rast bakterija plaka i nakupljanje kamenca na zubima. To pomaže u sprečavanju karijesa.

Zdrava prehrana s malo dodanih šećera može ograničiti rast bakterija na zubima. Obavezno jedite puno svježih proizvoda, cjelovite žitarice i nemasne proteine.

Voda za ispiranje usta ili interdentalne četkice mogu biti korisne u sprečavanju nakupljanja bakterija između obroka.

Pušenje i žvakanje duhana također potiče rast bakterija na zubima. Prestanite koristiti duhanske proizvode i ne počinjite ako ih nikada niste probali.

Što se bolje brinete o zubima, na njima će se nakupiti manje naslaga i kamenca. Trebali biste prati zube najmanje dva puta dnevno, a jednom zubnim koncem, kako biste spriječili nakupljanje naslaga. Također, redovito posjetite svog stomatologa radi preventivne njege i uklanjanja kamenca. Ako se dobro brinete o zubima, dugoročno ćete biti zdravi.

Ako mislite da imate problema sa zubima vezan uz nakupljanje naslaga kamenca ili kamenca, odmah dogovorite termin kod svojeg stomatologa. Što prije riješite problem sa zubima, to će manje štete uzrokovati i lakše (i jeftinije) liječenje.