Savjeti

Je li gore preskočiti četkanje ili čišćenje zubi koncem?

Što je važnije?

Zdravlje usne šupljine važno je za vaše opće zdravlje. Američko zubarsko udruženje (ADA) preporučuje čišćenje zubi koncem barem jednom dnevno. ADA također savjetuje da četkate zube dvije minute, dva puta dnevno četkicom s mekanim vlaknima. No je li važnije četkanje ili čišćenje zubi koncem?

čišćenje zubi koncem

Četkanje zubi vs čišćenje zubi koncem

Četkanje i čišćenje zubi koncem važni su za vaše oralno zdravlje. Treba raditi zajedno i jedno i drugo. Međutim, ako biste morali odabrati jedno od tog dvoje, konac je važniji ako se izvodi pravilno.

Cilj čišćenja zubi koncem i četkanja je uklanjanje nakupina naslaga na i između zubi. Plak se sastoji od aktivnih bakterija, koje u osnovi unište naše zube. Četkanjem uklanjate samo naslage s prednje i stražnje površine zuba.

Zubni konac, s druge strane, omogućuje vam uklanjanje naslaga između zuba i ispod desni. Na ovim teško dostupnim mjestima žive najrazorniji mikrobi. Ako ne uklonimo plak s ovih područja, ono može uzrokovati bolesti desni, poput gingivitisa ili parodontitisa.

Čišćenje zubi koncem

Da biste u potpunosti iskoristili blagodati konca, najprije morate naučiti kako se to na ispravan način radi.

Pravilno korištenje zubnog konca uključuje zamatanje konca u oblik slova„ c “i pokrivanje što veće površine zuba. Iz svakog kuta trebali biste pokriti otprilike polovicu promjera zuba. Pazite da konac pomaknete gore-dolje duž vanjske površine i ispod tkiva desni. Na taj će način konac očistiti naslage i s vanjske i s unutarnje površine zuba, kao i ispod tkiva zubnog mesa.

Iako četkanje i čišćenje koncem mogu zvučati jednostavno, istraživanje iz 2015. sugeriralo je da većina ljudi značajno zanemaruje četkanje zubi koncem.

Redovito četkanje zubi koncem također može pomoći u prevenciji razvoja karijesa.

Zubni konac i vaše zdravlje

Pravilna oralna higijena ne samo da može održati dah svježim, a zube i zubno meso zdravim, već može spriječiti i parodontalne bolesti. Parodontna bolest je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Zbog toga, prakticiranje dobre oralne higijene može vam pomoći da budete zdravi.

Sljedeći put kad posegnete za četkicom za zube, ne zaboravite upotrijebiti i konac. Jednostavna navika čišćenja koncem barem jednom dnevno može poboljšati ne samo vaš osmijeh, već i vaše cjelokupno zdravlje.