Zubni problemi

Kakav utjecaj pića imaju na zube?

Hrana i piće koje konzumiramo mogu dramatično utjecati na vaše zdravlje, počevši od prvog trenutka kad uđu u vaša usta. Kakav utjecaj pića imaju na zube ovisi o nekoliko stvari, ali prvenstveno se određuje ukupnom kiselošću. Sve što na pH skali mjeri 5,5 ili manje smatra se kiselim. Kisela hrana i piće omekšavaju zubnu caklinu, što zube čini osjetljivima i osjetljivima na oštećenja, poput karijesa. Pića s visokim udjelom kiseline i šećera mogu duplo više oštetiti vaše zube.

utjecaj pića na zube

Kakav utjecaj pića imaju na zube?

1. Vino

Što se tiče vina, za crveno možemo reći da je zdravije za oralno zdravlje, ali niti jedna sorta nije nužno dobra za vaše zube.

“Bijelo vino kiselije je od crvenog i stoga učinkovitije uništava vašu caklinu, čineći vas osjetljivijim na promjenu boje i bojenje”, objašnjava dr. Angelika Shein, stomatologica iz New Yorka.

2. Pivo
Iako nema puno podataka o tome kako pivo utječe na vaše zube, neki dokazi sugeriraju da bi konzumacija pive zapravo mogla biti korisna.

„Neka vrlo rana istraživanja pokazala su da hmelj, uobičajena komponenta piva, može imati neke pozitivne učinke na zdravlje usne šupljine i zaštitu šupljina. Ali prerano je da bismo bili sigurni “, objašnjava Shein.

3. Votka
Votka ima pH oko 4, ali u nekim slučajevima može biti i do 8. Manje skupe marke votke imaju obično niži pH, dok premium votke imaju veći pH. Imajući to na umu, mnoge votke definitivno su u dometu potencijalne štete. Alkohol također djeluje isušujuće. Slina je jedna od prirodnih obrana usta protiv oštećenja, pa sve što prekomjerno konzumiramo može biti štetno.

Ostali se likeri u velikoj mjeri razlikuju u smislu pH, ali učinci sušenja su isti, a oni su dodatno složeni jer ljudi (obično) polako pijuckaju svoja pića, što alkoholu daje više vremena da nanese štetu.

4. Voda
Voda zapravo nema neto utjecaj na vaše zube, kaže Shein.

“Zapravo, zadržavanje dobre hidratacije povećava protok sline i protok zaštitnih minerala unutar sline koji štite zube od propadanja”, kaže ona.

5. Pjenušava voda
Možda ne izgleda štetno, ali izgled može zavarati. Prema jednoj studiji, pjenušava voda ima razinu pH između 2,74 i 3,34. To mu daje još veći erozivni potencijal od soka od naranče.

6. Kava
Kava može biti blago kisela (oko 5,0 na pH ljestvici), ali postoje neki dokazi da bi vaša jutarnja kava zapravo mogla biti dobra za vaše zube.

Jedno istraživanje iz otkrilo je da pijenje kave bez ikakvih dodataka može spriječiti razvoj karijesa. Dakle, ako pijete kavu preskočite zaslađivač.

7. Mlijeko

“Brojne komponente mlijeka, uključujući proteine ​​i minerale poput kalcija, inhibiraju vezivanje i rast mnogih bakterija koje stvaraju karijes u ustima”, kaže Shein.

8. Sokovi
I dok vam zdrav razum može reći da bezalkoholna pića nisu toliko loša, znanost kaže drugačije.

“Studije su pokazaleminimalnu razliku u otapanju cakline između prehrane i redovnih gaziranih pića unutar iste marke, tako da sadržaj šećera zapravo ne govori cijelu priču”, kaže dr. Keith Arbeitman, Sheinov kolega. “Čini se da kiselost i cjelokupni sastav pića igraju važnu ulogu u razgradnji cakline.”

9. Voćni sok
“Većina voćnih sokova koncentrirana je i kao rezultat toga izlažete se puno više kiselina nego da voće jedete u prirodnom obliku”, kaže Arbeitman. “Sok od naranče s pH 3,5 nije toliko loš kao brusnica koja ima pH 2,6.”

Predlaže se razrjeđivanje voćnog soka s oko 50 posto vode kako bi se smanjila potencijalna šteta.

10. Voćni punč

Sokovi koji su označeni kao „voćni punč“ obično nisu stvarni sok. To su uglavnom šećer ili kukuruzni sirup s visokom fruktozom. Kao takve, u tim imitatorima nema bilo kakvih otkupnih svojstava koja se nalaze u stvarnom soku, a oni imaju dodatni šećer za pogoršanje zubnih učinaka. Također, ispada da je pH većina voćnih napitaka ispod 3, što ih čini lošim izborom.

11. Čaj
Što čaj čini zubima? Ovisi o kakvom čaju govorite.

Kuhani čajevi obično imaju pH iznad 5,5, što je izvan opasne zone. Zeleni čaj može čak imati pozitivne učinke na zdravlje desni i prevenciju propadanja.

“Međutim, kad počnete govoriti o ledenim čajevima, stvari se mijenjaju”, kaže ona. “Većina ledenih čajeva ima vrlo nizak pH, u rasponu od 2,5 do 3,5, i puni su šećerom. Pokazalo se da su neke popularne marke kuhanih ledenih čajeva puno gore od većine gaziranih pića. ”

Ono što pijete ima definitivan i neposredan utjecaj na vaše zdravlje zubi. Ali postoje načini kako izbjeći dio štete.

Za pića koja su posebno kisela, razmislite o upotrebi slamke. To će smanjiti vrijeme kontakta sa zubima.

I iako se to može činiti suprotno zdravom razumu, ne biste trebali četkati odmah nakon što popijete bilo što što bi moglo oštetiti vaše zube. Četkanje cakline koju je vaš napitak već omekšao može na kraju donijeti više štete nego koristi. Pričekajte 30 minuta nakon pijenja prije pranja zuba.