Savjeti

7 zanimljivosti o zubima koje sigurno niste znali!

Danas smo već svi upoznati s osnovama oralne higijene – pranje zubi dvaput dnevno, posjetimo stomatologa barem dvaput godišnje, koristimo zubni konac i slično. Čak i oni koji se ne drže toga, znaju da bi trebali! No postoje stvari o zubima koje malo tko zna, a mogle bi biti jednako bitne za vaše oralno zdravlje kao i pranje zubiju. Donosimo nekoliko zanimljivosti o zubima!

Zanimljivosti o zubima

Ovih 7 zanimljivosti o zubima zasigurno niste znali

Vaši zubi su jedinstveni

Vaši zubi su, kao i vaš otisak prsta, samo vaši – nitko drugi na svijetu nema iste zube kao i vi. Zato u nekim serijama i filmovima možete vidjeti da identificiraju tijelo osobe na temelju zuba. Vaš jezik također ima jedinstven otisak.

Velik dio zuba ne vidite

Zubi su kao ledenjaci – ispod površine se nalazi još jedan velik dio. Čak trećina vašeg zuba se nalazi u zubnom mesu, stoga je isto važno održavati zdravlje zubnog mesa kao i zuba.

Zubna caklina je najtvrđi dio vašeg tijela

Caklina koja čini vanjski dio vaših zubiju najtvrđi je dio vašeg tijela, iako se može slomiti ili okrhnuti. Bakterije u vašim ustima u kombinaciji sa šećerima stvaraju karijes koji prvo napada vašu zubnu caklinu.

Žuta boja na zubima je razlog za uzbunu

Slobodno krivite kavu i cigarete, no to ne znači da biste trebali ignorirati ako vaši zubi postaju žuti. Ako vaši zubi postaju žuti, oni propadaju – nemojte misliti drukčije samo zato što je to dugotrajan proces.

U vašim ustima i na zubima postoji do 300 tipova bakterija

Zubni plak, odnosno ljepljiv, sklizak sloj koji često osjećate na zubima pri buđenju, sastoji se od 200 do 300 bakterija. Zbog zubnog plaka je vrlo bitno održavati oralnu higijenu.

Plak po zubima je neprijatelj

Jako jednostavno: ako ne perete zube redovno, zubni plak će se skupljati. Od zubnog plaka na zubima može nastati zubni kamenac. Osim što ružno izgleda, zubni kamenac može uzrokovati karijes.

U životu ćete proizvesti otprilike 40 000 litara sline

Iako ova činjenica nije presudna za zdravlje zubiju, svakako je zanimljiva. Čisto usporedbe radi, u jacuzzi za 4 osobe stane otprilike 700 litara vode – što znači da kroz život sa slinom možete napuniti skoro 60 jacuzzija.