Savjeti

Koje su moguće promjene u trudnoći u oralnom zdravlju?

Trudnoća je vrijeme kad hormoni doslovno divljaju, stoga promjene u zdravlju nisu nikakvo iznenađenje. Promjene u trudnoći se događaju u cijelom tijelu – ovdje pročitajte kako trudnoća može utjecati na oralno zdravlje!

Promjene u trudnoći

Za vrijeme trudnoće, tijelo se mijenja i drugačije reagira nego izvan stanja trudnoće. Zdravstvene promjene u trudnoći se mogu liječiti, iako su možda normalne.

Portal Dental health navodi što sve morate znati o oralnom zdravlju za vrijeme trudnoće:

Krvarenje i bolesti desni

Zbog promjena razine hormona za vrijeme trudnoće, tijelo može drugačije reagirati na bakterije u zubnom plaku. Ova promjena uzrokuje češće krvarenje desni i tzv. trudnički gingivitis. Neka su istraživanja pokazala da postoji poveznica između krvarenja desni za vrijeme trudnoće i preeklampsije i preranog rođenja, stoga ovaj problem ne treba shvaćati olako.

Gingivitis i periodontitis se mogu liječiti za vrijeme trudnoće na siguran način – obratite se svom stomatologu ako primijetite simptome.

Prevencija promjene u trudnoći

Sve se promjene mogu izbjeći – pokušajte obratiti više pažnje na pravilno održavanje oralne higijene. Koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu ako do sad niste i perite zube barem dvije minute dvaput dnevno. Koristite pastu za zube s fluorom i posjetite stomatologa ako primijetite bilo kakve promjene.

Prehrana također igra ogromnu ulogu za vrijeme trudnoće – kako za zube, tako i za cijelo tijelo. Pokušajte smanjiti unos bijelog šećera ili ga, u najboljem slučaju, u potpunosti izbaciti iz prehrane. Jedite više svježeg voća i povrća za dobrobit vas i vašeg djeteta.

Rendgensko snimanje i lijekovi

Ako ikome morate reći da ste trudni, to je onda vašem liječniku. Iako je rizik da će zračenje rendgena uzrokovati bilo kakve negativne posljedice, ne možete biti previše oprezni za vrijeme trudnoće.

U teoriji, antibiotici i tablete protiv bolova koje sadrže paracetamol nisu štetni za vrijeme trudnoće. Međutim, nije loše posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova koje do sad niste uzimali.