Savjeti

Operacija umnjaka: koje namirnice jesti i zašto?

Negdje između 17. i 21. godine, većina odraslih ljudi dobije umnjake, odnosno zadnje kutnjake. Bez obzira na to jesu li vidljivi ili ne, umnjaci mogu uzrokovati zdravstvene probleme usne šupljine. Ponekad umnjaci koji nisu izrasli mogu uzrokovati čak i više problema nego vidljivi umnjaci. U većini slučajeva preporučljiva je operacija umnjaka, točnije, njihovo vađenje.

Operacija umnjaka

Većina ljudi ima četiri umnjaka, po jedan u svakom stražnjem kutu usta. Ali budući da na stražnjem dijelu vaših usta ima malo mjesta, vaši se umnjaci mogu razvijati pod neobičnim kutovima ili samo djelomično izbijati. Kako bi riješili ove probleme, ljudi se često odluče operirati umnjake.

Hrana koju jedete nakon operacije treba biti mekana i laka za žvakanje. Također bi trebali unositi puno vitamina, minerala i proteina kako bi pomogli u zacjeljivanju rana. Dobra hrana pomaći će zubima da uvijek ostanu bijeli i zdravi.

Operacija umnjaka: koje namirnice će nam pomoći?

Mješane juhe
Mješovite juhe, poput juhe od rajčice ili bundeve, izvrsne su jelo nakon operacije vađenja umnjaka. Lako se konzumiraju i ne sadrže komadiće koji bi mogli iritirati područje operacije. Osim toga, juhe su općenito bogate vitaminima i mineralima. Mješovite juhe također vas mogu hidratizirati, što je vrlo važno nakon operacije. Pametno je osigurati da vaše juhe budu mlake ili hladne.

Grčki jogurt
Grčki jogurt je hrana bogata proteinima u kojoj možete uživati ​​nakon operacije umnjaka. Ima glatku i kremastu teksturu koja vam može pomoći da umirite usta. Grčki jogurt je bogat proteinima, vitaminima i mineralima kao što su kalcij i cink. Hrana bogata proteinima može pomoći u procesu oporavka. Zapravo, nekoliko studija povezalo je prehranu s malo proteina sa sporijim oporavkom. Studije također pokazuju da adekvatan unos cinka može potaknuti zacjeljivanje rana.

Pire krumpir
Krumpir je povrće koje se može pripremiti na mnogo načina. Bogat je kalorijama i hranjivim tvarima. Pire od krumpira omogućuje vam da konzumirate puno hranjivih tvari i energije u samo nekoliko zalogaja, što je sjajno ako se trudite jesti dovoljno hrane. Samo pazite da vam pire krumpir bude mlak ili hladan, jer vruća hrana može iritirati ranu.

Kajgana
Najbolje jelo nakon vađenja umnjaka. Jaja su izvor su visokokvalitetnih proteina bogatih vitaminima i mineralima. Kada je u pitanju kupnja jaja, pokušajte pronaći pasterizirane ili omega-3 obogaćene sorte. Omega-3 masti mogu pomoći zacjeljivanju rana. Kajgana se može lakše žvakati i gutati u usporedbi s drugim pripravcima od jaja.

Operacija umnjaka

Umak od jabuka
Jabuke su tvrde i hrskave, što nije idealno nakon vađenja umnjaka. Jedenje umaka od jabuka jedan je od načina da povećate unos voća, a da pritom izbjegnete iritaciju. Jabuka bez kože dobar je izvor vitamina C. Ovaj vitamin može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što zauzvrat može pomoći procesu zacjeljivanja rana.

Pasirane banane
Banane su među najpopularnijim voćem na svijetu. Njihova mekana tekstura čini ih lakim za žvakanje i gutanje nakon stomatološke operacije. Štoviše, banane su nevjerojatno hranjive i pružaju široku paletu vitamina i minerala, kao što su kalij, vitamin B6, mangan i folna kiselina.

Sladoled od banane
Ljudi često preporučuju jesti sladoled kada se oporavljate od operacije umnjaka. Iako hladnoća može imati umirujući učinak na ranu, obični sladoled ima puno šećera i masti. Sladoled od banane zdrava je i ukusna domaća alternativa običnom sladoledu.

Kako napraviti sladoled od banane
3–4 banane, oguljene
malo mlijeka (ili bademovo ili zobeno mlijeko ako želite alternativu bez mliječnih proizvoda)
Stavite banane u zamrzivač na 3-4 sata ili preko noći
Smrznute banane narežite na ploške
Smrznute banane stavite u blender i dodajte mlijeko
Blendajte dok smjesa ne dobije gustu, glatku konzistenciju i uživajte

Avokado
Avokado je jedinstveno voće. Dok većina voća ima puno ugljikohidrata, avokado ima malo ugljikohidrata, ali puno zdravih masti. Njihova glatka, kremasta tekstura čini ih izvrsnim za jelo kada se oporavljate od vađenja umnjaka. Avokado je vrlo hranjiv i bogat je izvor vitamina K, vitamina C i kalija. Iako je avokado obično lako jesti, možda je najlakše konzumirati tučeni ili zgnječeni avokado tijekom oporavka.

Smoothie
Smoothieji su izvrstan način da poboljšate svoju prehranu kada ne možete jesti čvrst obrok. Sastojke u smoothiejima možete prilagoditi svojim ukusima i ispuniti svoje prehrambene ciljeve. Na primjer, smoothieji s grčkim jogurtom ili mjericom proteinskog praha mogu značajno povećati vaš unos proteina, što je važno za oporavak. Pokušajte dodati voće i povrće u blender uz proteine ​​po izboru. Najbolje je koristiti voće bez sjemenki, pa biste trebali izbjegavati stvari poput jagoda i kupina.

Smoothie

Humus
Humus je uobičajen umak u bliskoistočnoj kuhinji koji je postao popularan širom svijeta. Izvrstan je izvor zdravih masti, vitamina, minerala i proteina. To čini humus izvrsnom hranom za nekoga kome su upravo izvađeni umnjaci.

Svježi sir
Svježi sir je niskokaloričan i prepun vitamina i minerala. Mekan je i kremast, što olakšava žvakanje i gutanje dok se oporavljate od operacije umnjaka. Osim toga, svježi sir je prepun proteina, što može pomoći oporavku rana. Svježi sir je također lako uvrstiti u svoju prehranu. Pokušajte ga dodati u kajganu ili u svoje smoothije.

Zobene pahuljice
Zob spada među najhranjiviju namirncu. Zasitna je i dobar izvor vlakana, plus sadrži vitamine i minerale. Zob ima lagano žvakavu i ljepljivu teksturu, stoga je najbolje pričekati da ih konzumirate najmanje 3 dana nakon vađenja umnjaka. Kako biste izbjegli iritaciju, provjerite je li se zob ohladila prije nego što je pojedete.

Pasirana bundeva
Pasirana kuhana bundeva izvrsna je za jelo nakon vađenja umnjaka. Iako se ponekad naziva povrćem, zapravo je voće. Meka, kašasta tekstura olakšava žvakanje i gutanje bez izazivanja iritacije. Štoviše, bundeva je bogata vitaminima A, C i E, kao i mineralima poput kalija. Ovi vitamini mogu pomoći imunitetu, što zauzvrat može pomoći tijelu da se oporavi od operacije umnjaka. Ipak, pustite da se bundeva ohladi kako vam ne bi iritirala ranu.

Losos
Losos je jedna od najzdravijih riba koje možete jesti. Također je super za jelo nakon stomatološke operacije jer je mekana i lako se žvače. Losos je bogat izvor bjelančevina i zdravih masti poput omega-3 masnih kiselina. Ove masti mogu pomoći zacjeljivanju rana smanjujući upalu, osobito ako već imate nisku razinu omega-3 masnih kiselina. Iako je upala ključna za proces cijeljenja rana, prekomjerna upala može spriječiti oporavak ako traje predugo.