Što učiniti kada vas svrbe usne, koji su uzroci i liječenje! | Zubo.hr

Savjeti

Što učiniti kada vas svrbe usne, koji su uzroci i liječenje!

Svrbe usta
Foto: Pexels.com

Kad vas svrbe usne – osjećaj je zaista neugodan. Ovaj osjećaj može se pojaviti naglo, a većinom je povezan s alergijama. Ponekad je osjećaj svraba na usnama simptom nekih drugih, rjeđih, zdravstvenih stanja.

Zašto me svrbe usne?

Što je heilitis?

Heilitis je upala usnica, može se javiti kao samostalno stanje ili u okviru nekih drugih bolesti. Uzrokovat će ga i grickanje usnica, često oblizivanje, nedostatak B vitamina, alergije itd.

Kontaktni alergijski heilitis

Kontaktni alergijski heilits izraz je koji se koristi za iziritirane ili upaljene usne, koja svrbe, a koje su bila izložena alergenu. Šminka, kreme za sunčanje, paste za zube, vodice za usta i lijekovi mogu uzrokovati ovakve reakcija, baš kao i hrana koja sadrži konzervanse, dodane umjetne okuse itd.

Usne izgledaju natečeno i stvaraju se mrlje koje svrbe i peckaju. Ipak, dobra je stvar što je ovo stanje privremeno i trebalo bi vam biti bolje nakon što protekne 24 sata od kontakta s alergenom.

Heilitis uzrokovan lijekovima

Usne vas mogu svrbiti i od nekih lijekova, koji se izdaju na recept, a ovo može biti jedna od nuspojava. Retinoidni tretmani (izotretinoin, acitretin, alitretinoin) također mogu izazvati ovo stanje, te usne mogu ispucati i krvariti. Alergije na antibiotike na bazi penicilina također mogu izazvati ovo stanje.

Traumatski heilitis

Kada svrbe usne – česti uzročnici mogu biti i lizanje usana i grickanje. Imate li naviku stalno lizati usne ili grickati usnicu, možda biste trebali prestati, inače možete iskusiti naticanje i osjećaj svrbeža. Ovo se stanje najčešće pojavljuje kod djece i tinejdžera.

Postoji i heilitis uzrokovan vremenom, kada vas svrbe usne od izloženosti ekstremnim uvjetima

Kao što samo ime govori, ovakvu upalu usnica uzrokovat će vremenski uvjeti: duža izloženost ekstremnoj toplini, vjetru, hladnim temperaturama. Ovo stanje češće će iskusiti osobe koje žive u predjelima s ekstremnim temperaturama i osobama koje rade na otvorenom prostoru. Često su još, uz ovo, usne ispucane i krvare.

Infekcije

Kad svrbe usne, moramo razmotriti i bakterijske, virusne i gljivične infekcije, kao što su herpes simplex virus, kandida, streptokok i stafilokok.

Neki drugi uzroci osjećaja svrbeža na usnama mogu biti i lupus, urasle dlake od brijanja, nedostatak hranjivih sastojaka, a ponekad su vam usne jednostavno suhe.

Može se dogoditi da vas svrbe usne od voća i povrća

Usne vas mogu svrbjeti od voća i od povrća. Obično se pojavljuje kod osoba alergičnih na pelud, a hrana koja najčešće uzrokuje osjećaj svraba na usnama su jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci, bademi i mrkva. Svrbjeti vas mogu i grlo i jezik.

svrbe usta 2

Kada je vrijeme za posjet doktoru?

Medicinsku pomoć morate potražiti u sljedećim slučajevima:

  • osip koji se od usana širi na ostatak lica
  • neprestano krvarenje usana
  • poteškoće s disanjem
  • brzo naticanje usana

Svrbe usne – liječenje

Liječenje ovog stanja ovisi o uzroku. Doktor će vam, u slučaju infekcije, prepisati lijekove. Možda ćete koristiti antibiotike i kreme protiv gljivica ili antihistamin. Suhe usne će možda trebati hidratizirati sa sredstvom koje će vam preporučiti doktor.  Nemojte koristiti lijekove na svoju ruku.

Kako izbjeći osjećaj svrbeži na usnama?

Zaštitite svoje usne

Cijelu godinu štitite svoje usne balzamom s UV zaštitom. Preporučuje se i pokrivanje usana šalom kada izlazite na jako niske temperature. Za zaštitu usana birajte proizvode bez okusa, mirisa i alergena.

Promijenite svoje navike

Prestanite lizati i grickati usne. Iako se, u prvi tren, čini da vam lizanje usana donosi olakšanje kada vas svrbe usne, zapravo ih samo još više isušuje.  Također biste trebali razmisliti i o kozmetici koju nanosite. Također, disanje na usta može isušiti vaše usne.

I ne zaboravite, pijte dovoljno vode! 

Savjeti

4 načina kako zaustaviti sisanje palca kod djece!

,

Sisanje palca djetetu može biti vrlo teška navika za razbiti. Upravo zato ne biste trebali čekati predugo s reakcijom, odnosno zaustavljanjem navike kako se ona ne bi ukorijenila.

sisanje palca

Do koje dobi je sisanje palca normalno?

Sisanje palca je normalno kod beba i male djece – do određene dobi ova radnja nije problematična. Mišljenja stručnjaka o tome kad treba prestati sisati palac su podijeljena. Neki stručnjaci smatraju da s navikom treba prestati do treće godine, no Američka akademija pedijatrije navodi da je normalna do pete godine života.

Koje su moguće posljedice sisanja palca?

Mayo Clinic navodi da sisanje palca nije problem sve dok djetetu ne krenu rasti trajni zubi. U tom trenutku, ova navika može utjecati na tvrdo nepce te na poziciju zubi. Rizik ovisi o učestalosti i intenzitetu sisanja palca. Isto tako, cuclanje palca može pokvariti zagriz djeteta.

Kako spriječiti sisanje palca?

Postoji nekoliko metoda, odnosno koraka koje stručnjaci preporučuju za prestanak sisanja palca. Neki ih koriste sve, no nekima je potrebna samo jedna metoda – ovisi o vašem djetetu.

Nagrađujte svoje dijete

Kad vaše dijete dođe do određene dobi, morate mu objasniti da treba prestati sisati palac. Većini djece sama informacija ne znači skoro ništa, no nagrađivanje djeteta kad nešto dobro napravi je s razlogom klasik metoda. Pročitajte mu jednu priču više, odite s njim u park… prilagodite nagradu tome u koje doba dana siše palac.

Otkrijte što potiče sisanje palca

Nešto uvijek potakne vaše dijete da krene sisati palac – možda strah, možda umor, a možda nešto treće. Nakon što odredite što potiče ovu radnju, bit će vam lakše pomoći djetetu da se sa situacijom nosi na drugi način.

Odvedite ih stomatologu

Ako vam je dijete dovoljno staro, postoji mogućnost da će prije slušati nepristranu, stručnu osobu nego vas. Stomatolog to može uklopiti u razgovor o dentalnoj higijeni, što je također vrlo korisno.

Blokirajte im palac

Roditelji se koriste različitim metodama kako bi djeci ‘pokvarili’ sisanje palca; neki djeci stavljaju proziran lak na nokat palca, neki ga omotaju nečime ili stave navlaku preko njega. Ova se metoda najčešće koristi kao zadnji pokušaj, kad nijedna od prethodnih metoda ne upali.

Nastavi čitati

Savjeti

Kako postići da vaše dijete nema strah od zubara?

,

Posjeti zubaru su u životu neizbježni. Čak i ako imate nevjerojatnu genetiku i nemate plombi, nekad ćete morati sjesti u stomatološku fotelju – barem zbog pregleda. Dok su neki to prihvatili i redovno posjećuju zubara, ima ljudi koji se smrtno boje te spoznaje. Naviknite svoju djecu na posjete zubaru u ranoj dobi da u budućnosti vaše dijete nema strah od zubara!

dijete nema strah od zubara

Budimo realni, teško da će posjeti bilo kakvom doktoru ikada biti zabavni  – no to ne znači da ih se treba bojati! Prema jednom istraživanju, čak 36% populacije ima strah od zubara ili anksioznost pri posjetu, a 12% ih se ekstremno boji.

Nadamo se da vi niste dio te zapanjujuće statistike – no ako jeste, uz ove korake se možete barem pobrinuti da vaše dijete nema strah od zubara!

Dovedite dijete na vlastiti pregled

Vašem će djetetu zasigurno biti lakše kad vidi da i vi sjedate u tu fotelju. Djeca uče po primjeru, stoga ako vi odradite pregled bez suza, veće su šanse da će i vaše dijete. Ako imate dobrog zubara, dajte si truda i skupa napravite zabavno iskustvo od posjeta zubaru!

Čitajte djetetu o posjetu zubaru

Postoje razne edukativne knjige za djecu, uključujući knjige o posjetu zubaru. Djeca se, kao i puno odraslih, boje nepoznatog – ako znaju što mogu očekivati kod zubara, bit će ih manje strah.

Od pregleda napravite opuštajuće iskustvo

Stomatološke fotelje su zaista udobne, bilo bi šteta to ne iskoristiti! Olakšajte svom djetetu pregled uz pomagala poput slušalica, jastuka, toplih ručnika i sl. kako bi mu pregled ostao u što boljem sjećanju.

Redovno posjećujte zubara

Ne mislimo da dođete popiti kavu kod njega svakih tjedan dana, no potrudite se da dijete ide na pregled barem svakih godinu dana. Što je više  tih rutinskih pregleda, dijete će vam biti opuštenije. Ako ga dovodite samo kako bi mu bušili zube, normalno da će se bojati!

Nagradite dijete nakon pregleda

Nagrađivanje nakon obavljenog zadatka je metoda koja rijetko kad zakaže. Neka se vaše dijete veseli tome što će biti nakon zubara. Odite na sladoled, u kino ili što god vaše dijete voli – možete pustiti i da sam bira!

Nastavi čitati

Savjeti

Što vaš zadah govori o vašem zdravlju?

,

Neugodan zadah može značiti puno toga, ovisno o njegovom mirisu. Moguće da samo niste oprali zube jutros, no može biti i znak zdravstvenog problema.

zadah

Nitko ne želi hodati s neugodnih zadahom, posebno zato što će vam malo tko reći da ga imate. Redovno održavajte oralnu higijenu i ne biste trebali imati takvih problema. Međutim, ako unatoč tome i dalje imate problema s neugodnim mirisom iz usta, moguće da je to indikator problema sa zdravljem.

Tipovi lošeg zadaha

Imate li problem sa zdravljem ili ne, prepoznat ćete po tipu mirisa. Ispod pogledajte koji tipovi postoje:

Sladak ili voćni zadah

Dijabetička ketoacidoza je moguć prvi pokazatelj dijabetesa. Do nje dolazi kad se dijabetes ne tretira i/ili kada nije još otkriven. Jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze je voćkasti ili slatki miris iz usta.

Pokvareni ili truli zadah

Ovo je jedan od najneugodnijih mirisa iz usta i ne biste se trebali dvoumiti oko njegovog postojanja. Do ovakvog zadaha dolazi prilikom infekcije – samo je pitanje gdje se nalazi. Uz ovaj miris najčešće dolaze i drugi simptomi koji vam daju do znanja da se radi o infekciji.

Miris po acetonu

Ovaj je miris tipičan za ljude koji su na dijeti bez ugljikohidrata, npr. keto dijeti. Pri ovakvoj dijeti, tijelo troši masnoće umjesto ugljikohidrata, zbog čega se u tijelu može stvarati kemikalija aceton.

Kiseli zadah

Kiseli miris iz usta je najčešće posljedica gastro-ezofagealne refluksne bolesti, odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Još jedan od simptoma ove bolesti je žgaravica.

Miris po izmetu

U iznimnim situacijama, kad patite od zatvora ili blokade crijeva, miris bi mogao početi izlaziti na drugu stranu. Trebali biste otići liječniku prije nego što dođe do ovog simptoma – miris iz usta neće biti prvi simptom.

Miris po urinu

Zadah vam može mirisati po urinu od bolesti zakazivanja ili ozljede bubrega.

Pljesniv zadah

Ljudi koji pade od bolesti jetre, poput ciroze, najčešće imaju pljesniv miris iz usta.

Nastavi čitati

Popularno

Send this to a friend
Send this to a friend