Savjeti

Što učiniti kada vas svrbe usne, koji su uzroci i liječenje!

Kad vas svrbe usne – osjećaj je zaista neugodan. Ovaj osjećaj može se pojaviti naglo, a većinom je povezan s alergijama. Ponekad je osjećaj svraba na usnama simptom nekih drugih, rjeđih, zdravstvenih stanja.

Zašto me svrbe usne?

Što je heilitis?

Heilitis je upala usnica, može se javiti kao samostalno stanje ili u okviru nekih drugih bolesti. Uzrokovat će ga i grickanje usnica, često oblizivanje, nedostatak B vitamina, alergije itd.

Kontaktni alergijski heilitis

Kontaktni alergijski heilits izraz je koji se koristi za iziritirane ili upaljene usne, koja svrbe, a koje su bila izložena alergenu. Šminka, kreme za sunčanje, paste za zube, vodice za usta i lijekovi mogu uzrokovati ovakve reakcija, baš kao i hrana koja sadrži konzervanse, dodane umjetne okuse itd.

Usne izgledaju natečeno i stvaraju se mrlje koje svrbe i peckaju. Ipak, dobra je stvar što je ovo stanje privremeno i trebalo bi vam biti bolje nakon što protekne 24 sata od kontakta s alergenom.

Heilitis uzrokovan lijekovima

Usne vas mogu svrbiti i od nekih lijekova, koji se izdaju na recept, a ovo može biti jedna od nuspojava. Retinoidni tretmani (izotretinoin, acitretin, alitretinoin) također mogu izazvati ovo stanje, te usne mogu ispucati i krvariti. Alergije na antibiotike na bazi penicilina također mogu izazvati ovo stanje.

Traumatski heilitis

Kada svrbe usne – česti uzročnici mogu biti i lizanje usana i grickanje. Imate li naviku stalno lizati usne ili grickati usnicu, možda biste trebali prestati, inače možete iskusiti naticanje i osjećaj svrbeža. Ovo se stanje najčešće pojavljuje kod djece i tinejdžera.

Postoji i heilitis uzrokovan vremenom, kada vas svrbe usne od izloženosti ekstremnim uvjetima

Kao što samo ime govori, ovakvu upalu usnica uzrokovat će vremenski uvjeti: duža izloženost ekstremnoj toplini, vjetru, hladnim temperaturama. Ovo stanje češće će iskusiti osobe koje žive u predjelima s ekstremnim temperaturama i osobama koje rade na otvorenom prostoru. Često su još, uz ovo, usne ispucane i krvare.

Infekcije

Kad svrbe usne, moramo razmotriti i bakterijske, virusne i gljivične infekcije, kao što su herpes simplex virus, kandida, streptokok i stafilokok.

Neki drugi uzroci osjećaja svrbeža na usnama mogu biti i lupus, urasle dlake od brijanja, nedostatak hranjivih sastojaka, a ponekad su vam usne jednostavno suhe.

Može se dogoditi da vas svrbe usne od voća i povrća

Usne vas mogu svrbjeti od voća i od povrća. Obično se pojavljuje kod osoba alergičnih na pelud, a hrana koja najčešće uzrokuje osjećaj svraba na usnama su jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci, bademi i mrkva. Svrbjeti vas mogu i grlo i jezik.

svrbe usta 2

Kada je vrijeme za posjet doktoru?

Medicinsku pomoć morate potražiti u sljedećim slučajevima:

  • osip koji se od usana širi na ostatak lica
  • neprestano krvarenje usana
  • poteškoće s disanjem
  • brzo naticanje usana

Svrbe usne – liječenje

Liječenje ovog stanja ovisi o uzroku. Doktor će vam, u slučaju infekcije, prepisati lijekove. Možda ćete koristiti antibiotike i kreme protiv gljivica ili antihistamin. Suhe usne će možda trebati hidratizirati sa sredstvom koje će vam preporučiti doktor.  Nemojte koristiti lijekove na svoju ruku.

Kako izbjeći osjećaj svrbeži na usnama?

Zaštitite svoje usne

Cijelu godinu štitite svoje usne balzamom s UV zaštitom. Preporučuje se i pokrivanje usana šalom kada izlazite na jako niske temperature. Za zaštitu usana birajte proizvode bez okusa, mirisa i alergena.

Promijenite svoje navike

Prestanite lizati i grickati usne. Iako se, u prvi tren, čini da vam lizanje usana donosi olakšanje kada vas svrbe usne, zapravo ih samo još više isušuje.  Također biste trebali razmisliti i o kozmetici koju nanosite. Također, disanje na usta može isušiti vaše usne.

I ne zaboravite, pijte dovoljno vode!