Bolesti zuba

GINGIVITIS ILI UPALA DESNI: Uzroci, simptomi i liječenje

Upala desni (gingivitis) jedan je od najčešćih oralnih problema koji utječe na zubno meso. Iako je ova upala relativno česta, ne bismo je trebali shvaćati olako jer može dovesti do ozbiljnijih problema.

Gingivitis upala desni

Što uzrokuje gingivitis?

Najčešći uzrok upale desni je loša dentalna i oralna higijena. Ako želite maksimalno smanjiti šanse da dobijete gingivitis, perite zube dvaput dnevno, koristite zubni konac i posjetite svog stomatologa barem svakih 6 mjeseci. Preciznije, do gingivitisa dolazi kad se u vašim ustima nakupi zubnog plaka. Zubni plak je nevidljivi sloj na zubima koji se većinom sastoji od bakterija koje nastaju u kombinaciji s hranom. Kad se zubni plak ne čisti, postaje sve teži za skinuti i uzrokuje upalu desni.

Gingivitis nije rijetkost upravo zato što nije potrebno puno da dođe do upale. Šanse za upalu se znatno povećavaju u ovim situacijama:

 1. Ako je osoba pušač
 2. Ako ne održava oralnu higijenu
 3. Ako ne pije dovoljno vode
 4. Ako je starije životne dobi
 5. Ako ne pazi na prehranu
 6. Ako ima loš imunitet
 7. Ako pati od drugih bolesti, npr. nekakve gljivične infekcije
 8. Ako pije određene lijekove

Koji su simptomi gingivitisa?

Gingivitis ili upalu desni nije teško uočiti jer simptomi uključuju:

 1. Natečene desni
 2. Crvenilo oko zuba
 3. Neugodan zadah
 4. Osjetljive desni
 5. Krvarenje prilikom pranja zuba ili korištenja zubnog konca
 6. Povlačenje desni

Ako uočite neke od simptoma, trebali biste posjetiti svog stomatologa kako se upala ne bi razvila u periodontitis i kako ne biste ostali bez zuba.

Kako liječiti gingivitis?

Upala desni, ako se na vrijeme posjeti stomatologa, vrlo je lako rješiva. Stomatolog očisti plak sa zubiju, nakon čega je sve na pacijentima da kvalitetno održavaju oralnu higijenu pranjem zuba, korištenjem zubnog konca i redovnim posjetima stomatologu.