Savjeti

Koje su opcije izbjeljivanja i je li izbjeljivanje zuba štetno?

Zubi kroz godine, iz različitih razloga, mijenjaju boju i gube sjaj. Često se osobe s takvim problemom odluče na izbjeljivanje zuba, a sada postoji i nekoliko opcija koje možete odabrati. Izbjeljivanje zuba možete napraviti kod svog stomatologa ili možete isprobati proizvode za izbjeljivanje kod kuće. I naravno, saznajte je li izbjeljivanje zuba štetno.

Kako zubi promijene boju?

Zubi mogu izgubiti boju iz nekoliko razloga.

Ekstrinzivna promjena boje
Ovo je situacija kada se promjena boje događa zbog hrane, pića ili pušenja. Kava, čaj, crno vino, obojana hrana i cigarete uzrokovat će mrlje na vanjskoj strani zuba. Ekstrinzivna promjena boje može se tretirati izbjeljujućim zubnim pastama koje ciljaju vanjske mrlje zuba.

Unutarnja promjena boje
Unutarnju promjenu boje možda će trebati profesionalno izbijeliti kako bi se postigla ista ili bolja bjelina zuba. Koliko je potrebno izbijeliti zube saznat ćete u razgovoru sa stomatologom, a ta odluka će se u većini slučajeva temeljiti na boji zuba koju zapravo imate.

Je li izbjeljivanje zuba štetno

Mogućnosti izbjeljivanja zubi

Dostupno je mnogo metoda i proizvoda za izbjeljivanje zuba. 

Tri su opće kategorije metoda izbjeljivanja, a to su:

  1. izbjeljivanje pod nadzorom vašeg stomatologa
  2. izbjeljivanje s proizvodima koje vam je izdao stomatolog za upotrebu kod kuće
  3. izbjeljivanje s domaćim pripravcima, bez nadzora vašeg stomatologa

Možete odabrati određenu metodu za izbjeljivanje zuba na temelju jednog ili više čimbenika, uključujući:

  • vrstu promjene boje koju imate
  • troškove tretmana
  • metode tretmana
  • vaše godine (ovo se odnosi na djecu)
  • vašu povijest bolesti, uključujući ispune i krunice
  • je li izbjeljivanje zuba štetno?

Bilo bi pametno o metodama izbjeljivanja prvo razgovarati sa stomatologom. Vaš stomatolog može preporučiti plan izbjeljivanja zuba koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Vjerojatno ćete razgovarati o nekoliko različitih pristupa izbjeljivanju zuba. Imajte na umu da vrijeme potrebno za sigurno izbjeljivanje zuba ovisi o vrsti promjene boje koju imate i metodi kojom izbjeljujete zube.

Je li izbjeljivanje zuba štetno?

Iako postoje neke nuspojave kod izbjeljivanja zuba, većina konvencionalnih tretmana za izbjeljivanje sigurna je za uporabu – naravno, ako se pridržavate dobivenih uputa.

Profesionalno izbjeljivanje zuba

Vaš zubar može koristiti nekoliko različitih metoda za izbjeljivanje zubi. Općenito, metode koje koriste izbijelit će vaše zube karbamid peroksidom. To se razgrađuje na vodikov peroksid i ureu i cilja kemijsku reakciju na boju zuba. Smatra se sigurnim načinom izbjeljivanja zuba.

Izbjeljivanje zuba u ordinaciji

Tretman za izbjeljivanje u ordinaciji može biti koristan jer djeluje vrlo brzo. Učinak izbjeljivanja može dugo trajati. Često će vam trebati samo sat vremena tretmana ili nekoliko posjeta kako biste izbijelili zube. To je zato što je koncentracija vodikovog peroksida u primijenjenim proizvodima veća nego u proizvodima koje koristite kod kuće. Tretmani u ordinaciji preporučuju se ako imate problema sa zubnim mesom ili aberantne lezije. Vaš stomatolog također može koristiti primjenu svjetlosti prilikom nanošenja proizvoda za izbjeljivanje na zube kako bi ubrzao postupak, ali ova dodatna metoda nije uvijek dokazana kao učinkovita.

Proizvodi za izbjeljivanje zuba i ostale mogućnosti kod kuće

Možete kupiti proizvode za izbjeljivanje bez recepta. Za razliku od proizvoda koje daje zubar, ti proizvodi nemaju karbamid peroksid ili, ga sadrže puno manje od proizvoda koje zubari koriste. To znači da ako su vaši zubi promijenili boju, izbjeljivači zuba možda neće djelovati jednako učinkovito ili će vam trebati više vremena za izbjeljivanje zuba.

Uvijek slijedite upute proizvođača kada koristite proizvod.

Paste za izbjeljivanje zuba

Paste za zube ne koriste karbamid peroksid. Umjesto toga, ove zubne paste ciljaju površinu vaših zuba raznim tvarima, uključujući abrazive i kemijsku plavu kovarinu. Možda će trebati vremena da izbjeljujuće paste za zube djeluju, ali one s plavim kovarinom mogu biti učinkovite nakon samo jednog četkanja, jer zbog tih kemikalija zubi izgledaju bjeliji.

Trake za izbjeljivanje zuba

Također možete kupiti trake za izbjeljivanje zuba bez recepta. Sadrže manju količinu vodikovog peroksida od profesionalnih proizvoda. Primjenjujete ih jedan ili dva puta dnevno na zube tijekom određenog vremenskog razdoblja kako je naznačio proizvođač. Dostupni su razni proizvodi s trakama za izbjeljivanje, svaki s različitim koncentracijama sredstva za izbjeljivanje.

Nuspojave izbjeljivanja zuba

Iako se izbjeljivanje zuba smatra sigurnim, ipak možete iskusiti neke nuspojave:

Osjetljivost zuba. Vaši zubi mogu postati osjetljiviji nakon izbjeljivanja zuba. To možete doživjeti na prvom ili drugom tretmanu, a s vremenom će se osjetljivost smanjiti. Vaš stomatolog može vam preporučiti liječenje osjetljivosti proizvodima koji sadrže kalijev nitrat i natrijev fluoridni gel.

Nadražene desni. Također možete iskusiti iritaciju desni. To se može dogoditi zbog kontakta desni s proizvodom za izbjeljivanje. Ova nuspojava trebala bi nestati nakon tretmana.

Imajte na umu da ne možete trajno izbijeliti zube. Trebat ćete svako toliko tražiti izbjeljivanje kako zbog vanjske, tako i zbog vlastite promjene boje. Također imajte na umu da su ovi proizvodi za prirodne zube. Morat ćete razgovarati sa svojim stomatologom o tome kako izbijeliti boju zuba ako imate implantate, krunice, mostove ili proteze.

Tretmani izbjeljivanja zuba možda neće biti pravi izbor za vas ukoliko imate karijes ili određene stomatološke probleme. Potrebno je prvo sanirati karijes.