Oralna higijena

Sindrom pečenja usta: što je to i koji su simptomi i liječenje?

Sindrom pečenja usta ili sindrom gorućih usta je stanje koje uzrokuje osjećaj pečenja u ustima tj. osjećaj da nam usta gore. Taj se osjećaj može pojaviti nenadano, bilo gdje u ustima. Obično se osjeća na nepcu, jeziku i na usnama. Ovo stanje može biti kronični, svakodnevni, problem ili se može pojavljivati perodično.

Što je sindrom pečenja usta ili sindrom gorućih usta i koji su simptomi?

Od ovog stanja pati oko 8% populacije, a češće se pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Obično se osjeća na nepcu, jeziku i na usnama, ali i desni, obraze ili područje cijele usne šupljine. Osjećaj pečenja može biti jak, kao da ste zaista opekli usta. Ovo stanje je kronični poremećaj sluznice usne šupljine. Poznat je i pod stručnim nazivom stomatopiroza.

Simptomi

Sindrom pečenja usta može varirati od blagog do jakog osjećaja. Blaža varijanta ovog simptom uzrokovat će osjećaj peckanja i utrnulosti, dok će jača varijanta uzrokovati osjećaj kao da jedete prevruću hranu. Gorući osjećaj u ustima je glavni simptom, a pratit će ga i suhoća, bol u usnoj šupljini, poremećaj okusa, gorčina i metalni okus u ustima.

Simptomi se pogoršavaju prema kraju dana, olakšava ih konzumacija hrane i pića te žvakanje guma za žvakanje, iako je nekima zbog boli teško bilo što pojesti i popiti.

sindrom pečenja usta

Sindrom pečenja usta – uzroci

Postoje 2 tipa ovog stanja: primarni i sekundarni.

Primarni sindrom pečenja usta nema poznatog uzroka. Ovaj sindrom može biti simptom nekih bolesti. Ukoliko nikakva bolest ne uzrokuje sindrom pečenja usta, doktor će vam dijagnosticirati upravo ovaj sindrom. Bez poznatog uzroka.

Sekundarni sindrom pečenja usta ima jasan uzrok, koji se može identificirati. Uzroci mogu biti sljedeći:

 • hormonalne promjene
 • alergije
 • suha usta
 • lijekovi
 • prehrambeni nedostatak poput manjak željeza, cinka ili B vitamina
 • infekcija usta
 • refluks kiseline

Ovaj sindrom češći je kod starijih žena, posebno žena u menopauzi, iako se može pojaviti kod žena pred menopauzu. Razlog je hormonalna neravnoteža odnosno nedostatak estrogena, što može uzrokovati smanjenu proizvodnju sline, metalni okus u ustima te osjećaj pečenja. Hormonalna terapija može olakšati osjećaj pečenja.

Kandida – česti uzročnik sindroma pečenja usta

Ukoliko su jezik ili oralna tkiva crvena – uzročnih sindroma mogla bi biti i gljivična infekcija kandidom. Često se ovo događa kod ljudi koji nose zubne proteze. Kada liječnih potvrdi da je uzročnik ovog stanja kandida propisuju se antigljivični lijekovi.

Sindrom pekućih usta čak je u oko 45% do 75% slučajeva povezan sa strahom od obolijevanja od karcinoma – kancerofobijom, što znatno smanjuje kvalitetu života.

Ukoliko patite od ovog sindroma kako si olakšati?

Ukoliko s njim nije povezan neki zdravstveni uzrok, ovaj sindrom može nestati sam od sebe. Kako biste si olakšali, isprobajte sljedeće savjete:

 • sišite male komadiće leda kroz dan, kako biste umanjili osjećaj pečenja
 • pijuckajte hladnu tekućinu kako biste umanjili bol
 • izbjegavajte kiselu hranu i citrusno voće
 • ograničite konzumaciju vrućih napitaka i začinjene hrane, pušenje i alkohol
 • probajte promijeniti pastu za zube, a sodu bikarbonu možete rastopiti u mlakoj vodi i koristiti za ispiranje usta – to će neutralizirati kiselinu i smanjiti osjećaj pečenja
 • probajte smanjiti količinu stresa