MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima | Zubo.hr

Savjeti

MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima

Mliječni zubi su prvi zubi koji djeci krenu rasti između 6. i 12. mjeseca života. Većini djeci svi mliječni zubi izrastu do 3. godine te najčešće ispadnu do 12. godine. Čim prvi zub krene rasti, dogovorite prvi pregled zubi za dijete.

Mliječni zubi

Koji mliječni zubi postoje?

Mliječnih zubi ima 20 koji izrastu između starosti od 6 mjeseci i 3 godine. To je okvirna dob i ne biste se trebali bojati ako vašem djetetu ne izraste nijedan zub sa 6 mjeseci.

Mliječni zubi imaju ista imena kao i zubi odraslih osobasjekutići, očnjaci i kutnjaci. Razlika je da ne postoje mliječni pretkutnjaci te ne postoji treći mliječni kutnjak, odnosno umnjak.

Kako pravilno brinuti o mliječnim zubima?

Vjerojatno se ne sjećate iz osobnog iskustva, no svaki roditelj zna koliko rast zubi bebama može biti neugodan i bolan. Bol koju uzrokuje rast zubi možete ublažiti laganim trljanjem desni čistim prstom, malom žličicom ili mokrom gazom. Bebama također može pomoći ako imaju nešto za žvakati.

Mliječni zubi ‘polažu temelje’ za odrasle zube koji slijede, tako da je briga o njima vrlo važna – nemojte misliti da ih možete zanemariti samo zato što će ispasti!

  • Oralnu higijenu bebe trebate početi održavati svega nekoliko dana nakon rođenja, no u tako ranoj dobi je dovoljno oprati desne vlažnom gazom ili krpicom.
  • Nakon što zubi krenu rasti, do 3. godine djetetovog života ih perite pastom za zube s fluorom. Fluor štiti od karijesa, no ne biste trebali koristiti više od veličine zrna riže po čišćenju. Perite djetetu zube dvaput dnevno
  • Od 3. do 6. godine, povećajte količinu paste za zube na otprilike veličinu zrna graška. Lagano možete krenuti učiti dijete da samo pere zube dvaput dnevno i da ne guta pastu za zube.
  • Nakon što je dijete usvojilo naviku redovnog pranja zubi, ovisno o godinama im možete kupiti četkicu ‘za odrasle’ i učiti ga da koristi zubni konac

Ista pravila ne vrijede za svu djecu, stoga biste se u svakom slučaju trebali posavjetovati s liječnikom djeteta o održavanju oralne higijene.

Kada mliječni zubi rastu, a kad ispadaju?

U većini slučajeva, prvi zubi koji bebama izrastu su donje jedinice, odnosno donji  centralni sjekutići. Odmah nakon njih u pravilu idu gornji centralni sjekutići.

Najčešće posljednji izlaze zadnji kutnjaci u dobi od otprilike 2 godine.

Pogledajte kad otprilike rastu i ispadaju svi mliječni zubi na slici ispod:

Mliječni zubi

Podaci preuzeti s webmd.com

Kako i kada izvaditi mliječni zub?

Mliječni zubi s vremenom ispadnu sami od sebe, no djecu često smeta kad su klimavi – tada nastupaju roditelji sa svojim ‘bezbolnim’ tehnikama vađenja zuba.

Vađenje zuba nekoj je djeci bolno, dok neka djeca uopće ne osjete kako ste ga izvadili. Bol ovisi o više faktora, od same pozicije zuba do djetetove tolerancije na bol, no ako želite smanjiti mogućnost bola, slijedite ove upute:

  • nemojte vaditi zub na silu – trebao bi izaći vrlo lagano
  • nemojte vaditi zub ako se jedva pomiče – zub mora biti dovoljno ‘klimav’
  • nemojte vaditi zube djetetu mlađem od 5 godina – ako se zub klima u toj dobi, posjetite liječnika

Navodno je najmanje bolan način za izvaditi zub primiti ga i brzo okretati u jednom smjeru dok se ne odvoji – no ponavljamo, svako dijete je različito. Zaboravite na tehnike s vezanjem konca za zub, takva vađenja zuba često završe u suzama.

Ako zub ne izlazi lako kako bi trebao, postoji mogućnost da će ga doktor morati izvaditi – nemojte ništa raditi na silu kako ne bi došlo do većih problema i veće boli!

Imaju li mliječni zubi korijen?

Kao i zubi odraslih osoba, mliječni zubi imaju korijen. No kao i mliječni zubi, korijen koji ih drži je slabiji nego što je korijen zuba odrasle osobe. To što ne vidite korijen nakon što mliječni zub ispadne, ne znači da ga nema!

Problemi s vađenjem mliječnih zubi – mogu li se pokvariti?

Mliječni zubi su prilično osjetljivi i lako razviju karijes ako se ne brine o njima. Čak postoji pojam zvan ‘karijes bočice’ i odnosi se na karijes koji bebe i djeca dobiju od previše mliječno-slatkih i slatkih napitaka. Jedan o najčešćih uzroka karijesa bočice je ostavljanje djeteta s bočicom preko noći.

Iako ne bi trebalo biti potrebno to govoriti – izbjegavajte davati djeci slatkiše. Razvoj karijesa može utjecati i na rast trajnih zubi nakon što mliječni ispadnu.

Mliječni zubi rijetko kad ispadnu prerano, no kad do tog dođe, najčešće se radi o pojavi karijesa ili ne nešto izbilo djetetu zub. U tom slučaju biste trebali posjetiti liječnika da drugi zubi ne bi krenuli zatvarati tu rupu – ovakve greške dovode do trajnih zubi koji idu u krivo.

Savjeti

4 načina kako zaustaviti sisanje palca kod djece!

,

Sisanje palca djetetu može biti vrlo teška navika za razbiti. Upravo zato ne biste trebali čekati predugo s reakcijom, odnosno zaustavljanjem navike kako se ona ne bi ukorijenila.

sisanje palca

Do koje dobi je sisanje palca normalno?

Sisanje palca je normalno kod beba i male djece – do određene dobi ova radnja nije problematična. Mišljenja stručnjaka o tome kad treba prestati sisati palac su podijeljena. Neki stručnjaci smatraju da s navikom treba prestati do treće godine, no Američka akademija pedijatrije navodi da je normalna do pete godine života.

Koje su moguće posljedice sisanja palca?

Mayo Clinic navodi da sisanje palca nije problem sve dok djetetu ne krenu rasti trajni zubi. U tom trenutku, ova navika može utjecati na tvrdo nepce te na poziciju zubi. Rizik ovisi o učestalosti i intenzitetu sisanja palca. Isto tako, cuclanje palca može pokvariti zagriz djeteta.

Kako spriječiti sisanje palca?

Postoji nekoliko metoda, odnosno koraka koje stručnjaci preporučuju za prestanak sisanja palca. Neki ih koriste sve, no nekima je potrebna samo jedna metoda – ovisi o vašem djetetu.

Nagrađujte svoje dijete

Kad vaše dijete dođe do određene dobi, morate mu objasniti da treba prestati sisati palac. Većini djece sama informacija ne znači skoro ništa, no nagrađivanje djeteta kad nešto dobro napravi je s razlogom klasik metoda. Pročitajte mu jednu priču više, odite s njim u park… prilagodite nagradu tome u koje doba dana siše palac.

Otkrijte što potiče sisanje palca

Nešto uvijek potakne vaše dijete da krene sisati palac – možda strah, možda umor, a možda nešto treće. Nakon što odredite što potiče ovu radnju, bit će vam lakše pomoći djetetu da se sa situacijom nosi na drugi način.

Odvedite ih stomatologu

Ako vam je dijete dovoljno staro, postoji mogućnost da će prije slušati nepristranu, stručnu osobu nego vas. Stomatolog to može uklopiti u razgovor o dentalnoj higijeni, što je također vrlo korisno.

Blokirajte im palac

Roditelji se koriste različitim metodama kako bi djeci ‘pokvarili’ sisanje palca; neki djeci stavljaju proziran lak na nokat palca, neki ga omotaju nečime ili stave navlaku preko njega. Ova se metoda najčešće koristi kao zadnji pokušaj, kad nijedna od prethodnih metoda ne upali.

Nastavi čitati

Savjeti

Kako postići da vaše dijete nema strah od zubara?

,

Posjeti zubaru su u životu neizbježni. Čak i ako imate nevjerojatnu genetiku i nemate plombi, nekad ćete morati sjesti u stomatološku fotelju – barem zbog pregleda. Dok su neki to prihvatili i redovno posjećuju zubara, ima ljudi koji se smrtno boje te spoznaje. Naviknite svoju djecu na posjete zubaru u ranoj dobi da u budućnosti vaše dijete nema strah od zubara!

dijete nema strah od zubara

Budimo realni, teško da će posjeti bilo kakvom doktoru ikada biti zabavni  – no to ne znači da ih se treba bojati! Prema jednom istraživanju, čak 36% populacije ima strah od zubara ili anksioznost pri posjetu, a 12% ih se ekstremno boji.

Nadamo se da vi niste dio te zapanjujuće statistike – no ako jeste, uz ove korake se možete barem pobrinuti da vaše dijete nema strah od zubara!

Dovedite dijete na vlastiti pregled

Vašem će djetetu zasigurno biti lakše kad vidi da i vi sjedate u tu fotelju. Djeca uče po primjeru, stoga ako vi odradite pregled bez suza, veće su šanse da će i vaše dijete. Ako imate dobrog zubara, dajte si truda i skupa napravite zabavno iskustvo od posjeta zubaru!

Čitajte djetetu o posjetu zubaru

Postoje razne edukativne knjige za djecu, uključujući knjige o posjetu zubaru. Djeca se, kao i puno odraslih, boje nepoznatog – ako znaju što mogu očekivati kod zubara, bit će ih manje strah.

Od pregleda napravite opuštajuće iskustvo

Stomatološke fotelje su zaista udobne, bilo bi šteta to ne iskoristiti! Olakšajte svom djetetu pregled uz pomagala poput slušalica, jastuka, toplih ručnika i sl. kako bi mu pregled ostao u što boljem sjećanju.

Redovno posjećujte zubara

Ne mislimo da dođete popiti kavu kod njega svakih tjedan dana, no potrudite se da dijete ide na pregled barem svakih godinu dana. Što je više  tih rutinskih pregleda, dijete će vam biti opuštenije. Ako ga dovodite samo kako bi mu bušili zube, normalno da će se bojati!

Nagradite dijete nakon pregleda

Nagrađivanje nakon obavljenog zadatka je metoda koja rijetko kad zakaže. Neka se vaše dijete veseli tome što će biti nakon zubara. Odite na sladoled, u kino ili što god vaše dijete voli – možete pustiti i da sam bira!

Nastavi čitati

Savjeti

Što vaš zadah govori o vašem zdravlju?

,

Neugodan zadah može značiti puno toga, ovisno o njegovom mirisu. Moguće da samo niste oprali zube jutros, no može biti i znak zdravstvenog problema.

zadah

Nitko ne želi hodati s neugodnih zadahom, posebno zato što će vam malo tko reći da ga imate. Redovno održavajte oralnu higijenu i ne biste trebali imati takvih problema. Međutim, ako unatoč tome i dalje imate problema s neugodnim mirisom iz usta, moguće da je to indikator problema sa zdravljem.

Tipovi lošeg zadaha

Imate li problem sa zdravljem ili ne, prepoznat ćete po tipu mirisa. Ispod pogledajte koji tipovi postoje:

Sladak ili voćni zadah

Dijabetička ketoacidoza je moguć prvi pokazatelj dijabetesa. Do nje dolazi kad se dijabetes ne tretira i/ili kada nije još otkriven. Jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze je voćkasti ili slatki miris iz usta.

Pokvareni ili truli zadah

Ovo je jedan od najneugodnijih mirisa iz usta i ne biste se trebali dvoumiti oko njegovog postojanja. Do ovakvog zadaha dolazi prilikom infekcije – samo je pitanje gdje se nalazi. Uz ovaj miris najčešće dolaze i drugi simptomi koji vam daju do znanja da se radi o infekciji.

Miris po acetonu

Ovaj je miris tipičan za ljude koji su na dijeti bez ugljikohidrata, npr. keto dijeti. Pri ovakvoj dijeti, tijelo troši masnoće umjesto ugljikohidrata, zbog čega se u tijelu može stvarati kemikalija aceton.

Kiseli zadah

Kiseli miris iz usta je najčešće posljedica gastro-ezofagealne refluksne bolesti, odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Još jedan od simptoma ove bolesti je žgaravica.

Miris po izmetu

U iznimnim situacijama, kad patite od zatvora ili blokade crijeva, miris bi mogao početi izlaziti na drugu stranu. Trebali biste otići liječniku prije nego što dođe do ovog simptoma – miris iz usta neće biti prvi simptom.

Miris po urinu

Zadah vam može mirisati po urinu od bolesti zakazivanja ili ozljede bubrega.

Pljesniv zadah

Ljudi koji pade od bolesti jetre, poput ciroze, najčešće imaju pljesniv miris iz usta.

Nastavi čitati

Popularno

Send this to a friend
Send this to a friend