Savjeti

MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima

Mliječni zubi su prvi zubi koji djeci krenu rasti između 6. i 12. mjeseca života. Većini djeci svi mliječni zubi izrastu do 3. godine te najčešće ispadnu do 12. godine. Čim prvi zub krene rasti, dogovorite prvi pregled zubi za dijete.

Mliječni zubi

Koji mliječni zubi postoje?

Mliječnih zubi ima 20 koji izrastu između starosti od 6 mjeseci i 3 godine. To je okvirna dob i ne biste se trebali bojati ako vašem djetetu ne izraste nijedan zub sa 6 mjeseci.

Mliječni zubi imaju ista imena kao i zubi odraslih osobasjekutići, očnjaci i kutnjaci. Razlika je da ne postoje mliječni pretkutnjaci te ne postoji treći mliječni kutnjak, odnosno umnjak.

Kako pravilno brinuti o mliječnim zubima?

Vjerojatno se ne sjećate iz osobnog iskustva, no svaki roditelj zna koliko rast zubi bebama može biti neugodan i bolan. Bol koju uzrokuje rast zubi možete ublažiti laganim trljanjem desni čistim prstom, malom žličicom ili mokrom gazom. Bebama također može pomoći ako imaju nešto za žvakati.

Mliječni zubi ‘polažu temelje’ za odrasle zube koji slijede, tako da je briga o njima vrlo važna – nemojte misliti da ih možete zanemariti samo zato što će ispasti!

  • Oralnu higijenu bebe trebate početi održavati svega nekoliko dana nakon rođenja, no u tako ranoj dobi je dovoljno oprati desne vlažnom gazom ili krpicom.
  • Nakon što zubi krenu rasti, do 3. godine djetetovog života ih perite pastom za zube s fluorom. Fluor štiti od karijesa, no ne biste trebali koristiti više od veličine zrna riže po čišćenju. Perite djetetu zube dvaput dnevno
  • Od 3. do 6. godine, povećajte količinu paste za zube na otprilike veličinu zrna graška. Lagano možete krenuti učiti dijete da samo pere zube dvaput dnevno i da ne guta pastu za zube.
  • Nakon što je dijete usvojilo naviku redovnog pranja zubi, ovisno o godinama im možete kupiti četkicu ‘za odrasle’ i učiti ga da koristi zubni konac

Ista pravila ne vrijede za svu djecu, stoga biste se u svakom slučaju trebali posavjetovati s liječnikom djeteta o održavanju oralne higijene.

Kada mliječni zubi rastu, a kad ispadaju?

U većini slučajeva, prvi zubi koji bebama izrastu su donje jedinice, odnosno donji  centralni sjekutići. Odmah nakon njih u pravilu idu gornji centralni sjekutići.

Najčešće posljednji izlaze zadnji kutnjaci u dobi od otprilike 2 godine.

Pogledajte kad otprilike rastu i ispadaju svi mliječni zubi na slici ispod:

Mliječni zubi

Podaci preuzeti s webmd.com

Kako i kada izvaditi mliječni zub?

Mliječni zubi s vremenom ispadnu sami od sebe, no djecu često smeta kad su klimavi – tada nastupaju roditelji sa svojim ‘bezbolnim’ tehnikama vađenja zuba.

Vađenje zuba nekoj je djeci bolno, dok neka djeca uopće ne osjete kako ste ga izvadili. Bol ovisi o više faktora, od same pozicije zuba do djetetove tolerancije na bol, no ako želite smanjiti mogućnost bola, slijedite ove upute:

  • nemojte vaditi zub na silu – trebao bi izaći vrlo lagano
  • nemojte vaditi zub ako se jedva pomiče – zub mora biti dovoljno ‘klimav’
  • nemojte vaditi zube djetetu mlađem od 5 godina – ako se zub klima u toj dobi, posjetite liječnika

Navodno je najmanje bolan način za izvaditi zub primiti ga i brzo okretati u jednom smjeru dok se ne odvoji – no ponavljamo, svako dijete je različito. Zaboravite na tehnike s vezanjem konca za zub, takva vađenja zuba često završe u suzama.

Ako zub ne izlazi lako kako bi trebao, postoji mogućnost da će ga doktor morati izvaditi – nemojte ništa raditi na silu kako ne bi došlo do većih problema i veće boli!

Imaju li mliječni zubi korijen?

Kao i zubi odraslih osoba, mliječni zubi imaju korijen. No kao i mliječni zubi, korijen koji ih drži je slabiji nego što je korijen zuba odrasle osobe. To što ne vidite korijen nakon što mliječni zub ispadne, ne znači da ga nema!

Problemi s vađenjem mliječnih zubi – mogu li se pokvariti?

Mliječni zubi su prilično osjetljivi i lako razviju karijes ako se ne brine o njima. Čak postoji pojam zvan ‘karijes bočice’ i odnosi se na karijes koji bebe i djeca dobiju od previše mliječno-slatkih i slatkih napitaka. Jedan o najčešćih uzroka karijesa bočice je ostavljanje djeteta s bočicom preko noći.

Iako ne bi trebalo biti potrebno to govoriti – izbjegavajte davati djeci slatkiše. Razvoj karijesa može utjecati i na rast trajnih zubi nakon što mliječni ispadnu.

Mliječni zubi rijetko kad ispadnu prerano, no kad do tog dođe, najčešće se radi o pojavi karijesa ili ne nešto izbilo djetetu zub. U tom slučaju biste trebali posjetiti liječnika da drugi zubi ne bi krenuli zatvarati tu rupu – ovakve greške dovode do trajnih zubi koji idu u krivo.