MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima | Zubo.hr

Savjeti

MLIJEČNI ZUBI: Sve što trebate znati o prvim zubima

Mliječni zubi su prvi zubi koji djeci krenu rasti između 6. i 12. mjeseca života. Većini djeci svi mliječni zubi izrastu do 3. godine te najčešće ispadnu do 12. godine. Čim prvi zub krene rasti, dogovorite prvi pregled zubi za dijete.

Mliječni zubi

Koji mliječni zubi postoje?

Mliječnih zubi ima 20 koji izrastu između starosti od 6 mjeseci i 3 godine. To je okvirna dob i ne biste se trebali bojati ako vašem djetetu ne izraste nijedan zub sa 6 mjeseci.

Mliječni zubi imaju ista imena kao i zubi odraslih osobasjekutići, očnjaci i kutnjaci. Razlika je da ne postoje mliječni pretkutnjaci te ne postoji treći mliječni kutnjak, odnosno umnjak.

Kako pravilno brinuti o mliječnim zubima?

Vjerojatno se ne sjećate iz osobnog iskustva, no svaki roditelj zna koliko rast zubi bebama može biti neugodan i bolan. Bol koju uzrokuje rast zubi možete ublažiti laganim trljanjem desni čistim prstom, malom žličicom ili mokrom gazom. Bebama također može pomoći ako imaju nešto za žvakati.

Mliječni zubi ‘polažu temelje’ za odrasle zube koji slijede, tako da je briga o njima vrlo važna – nemojte misliti da ih možete zanemariti samo zato što će ispasti!

 • Oralnu higijenu bebe trebate početi održavati svega nekoliko dana nakon rođenja, no u tako ranoj dobi je dovoljno oprati desne vlažnom gazom ili krpicom.
 • Nakon što zubi krenu rasti, do 3. godine djetetovog života ih perite pastom za zube s fluorom. Fluor štiti od karijesa, no ne biste trebali koristiti više od veličine zrna riže po čišćenju. Perite djetetu zube dvaput dnevno
 • Od 3. do 6. godine, povećajte količinu paste za zube na otprilike veličinu zrna graška. Lagano možete krenuti učiti dijete da samo pere zube dvaput dnevno i da ne guta pastu za zube.
 • Nakon što je dijete usvojilo naviku redovnog pranja zubi, ovisno o godinama im možete kupiti četkicu ‘za odrasle’ i učiti ga da koristi zubni konac

Ista pravila ne vrijede za svu djecu, stoga biste se u svakom slučaju trebali posavjetovati s liječnikom djeteta o održavanju oralne higijene.

Kada mliječni zubi rastu, a kad ispadaju?

U većini slučajeva, prvi zubi koji bebama izrastu su donje jedinice, odnosno donji  centralni sjekutići. Odmah nakon njih u pravilu idu gornji centralni sjekutići.

Najčešće posljednji izlaze zadnji kutnjaci u dobi od otprilike 2 godine.

Pogledajte kad otprilike rastu i ispadaju svi mliječni zubi na slici ispod:

Mliječni zubi

Podaci preuzeti s webmd.com

Kako i kada izvaditi mliječni zub?

Mliječni zubi s vremenom ispadnu sami od sebe, no djecu često smeta kad su klimavi – tada nastupaju roditelji sa svojim ‘bezbolnim’ tehnikama vađenja zuba.

Vađenje zuba nekoj je djeci bolno, dok neka djeca uopće ne osjete kako ste ga izvadili. Bol ovisi o više faktora, od same pozicije zuba do djetetove tolerancije na bol, no ako želite smanjiti mogućnost bola, slijedite ove upute:

 • nemojte vaditi zub na silu – trebao bi izaći vrlo lagano
 • nemojte vaditi zub ako se jedva pomiče – zub mora biti dovoljno ‘klimav’
 • nemojte vaditi zube djetetu mlađem od 5 godina – ako se zub klima u toj dobi, posjetite liječnika

Navodno je najmanje bolan način za izvaditi zub primiti ga i brzo okretati u jednom smjeru dok se ne odvoji – no ponavljamo, svako dijete je različito. Zaboravite na tehnike s vezanjem konca za zub, takva vađenja zuba često završe u suzama.

Ako zub ne izlazi lako kako bi trebao, postoji mogućnost da će ga doktor morati izvaditi – nemojte ništa raditi na silu kako ne bi došlo do većih problema i veće boli!

Imaju li mliječni zubi korijen?

Kao i zubi odraslih osoba, mliječni zubi imaju korijen. No kao i mliječni zubi, korijen koji ih drži je slabiji nego što je korijen zuba odrasle osobe. To što ne vidite korijen nakon što mliječni zub ispadne, ne znači da ga nema!

Problemi s vađenjem mliječnih zubi – mogu li se pokvariti?

Mliječni zubi su prilično osjetljivi i lako razviju karijes ako se ne brine o njima. Čak postoji pojam zvan ‘karijes bočice’ i odnosi se na karijes koji bebe i djeca dobiju od previše mliječno-slatkih i slatkih napitaka. Jedan o najčešćih uzroka karijesa bočice je ostavljanje djeteta s bočicom preko noći.

Iako ne bi trebalo biti potrebno to govoriti – izbjegavajte davati djeci slatkiše. Razvoj karijesa može utjecati i na rast trajnih zubi nakon što mliječni ispadnu.

Mliječni zubi rijetko kad ispadnu prerano, no kad do tog dođe, najčešće se radi o pojavi karijesa ili ne nešto izbilo djetetu zub. U tom slučaju biste trebali posjetiti liječnika da drugi zubi ne bi krenuli zatvarati tu rupu – ovakve greške dovode do trajnih zubi koji idu u krivo.

Savjeti

11 savjeta za zdrave i bijele zube!

,

Pravilno održavanje oralne higijene vam oduzme manje od 10 minuta u danu, a može vam uštedjeti tisuće i tisuće kuna stomatoloških troškova. Ako želite imati zdrave i bijele zube, pročitajte 11 savjeta u nastavku te ih ubacite u svoju rutinu!

Bijele zube

Ako želite bijele zube, nemojte ići na spavanje bez da ste oprali zube

Svi već znaju da zube treba prati dvaput dnevno i neka jedan od ta dva puta obavezno bude prije spavanja. Inače će sav zubni plak i bakterije ostati u vašim ustima cijelu noć.

Pravilno perite zube

Ako se vaše pranje zubi sastoji od žvakanja četkice za zube dok vi radite nešto drugo, onda to radite pogrešno. Ako ne znate kako pravilno prati zube, pročitajte ovdje!

Nemojte zaboraviti očistiti jezik

Zubni plak koji uzrokuje karijes se također nakuplja na vašem jeziku. Jezik možete očistiti četkicom za zube ili čistačem jezika.

Za bijele zube koristite pastu za zube s fluorom

Fluor je sastojak većine pasti za zube, no ako eksperimentirate s povoljnijim ili alternativnim brandovima, provjerite sadrže li fluor.

Koristite zubni konac

Zubni konac je jednako važan kao i četkica za zube. Četkicom čistite vidljiv dio zuba, no ona ne može doseći područje između zubi.

Nemojte odustati ako vam zubni konac ne paše

Neki ljudi ne mogu koristiti zubni konac zato što im previše smeta. No to ne znači da biste trebali odustati od čišćenja između zubi – probajte koristiti interdentalnu četkicu!

Razmislite o vodici za ispiranje usta

Tekućina za ispiranje usta nije neophodna za održavanje oralne higijene, no ona ima druge prednosti:

 • doseže mjesta koja četkica ni konac ne mogu
 • smanjuje kiselost u ustima
 • mineralizira zube

Sve u svemu, koristan dodatak vašoj rutini pranja zubi.

Za bijele zube, nemojte zaboraviti piti vode

Voda je daleko najbolja tekućina za vaše općenito zdravlje – pa tako i za zdravlje zubi. Poželjno bi bilo popiti vode nakon svakog obroka da barem malo ispere sve neželjeno iz usta.

Jedite hrskavo voće i povrće

Ovaj se savjet ne odnosi samo na zdravlje zubi, već na općenito zdravlje. Hrskavo voće i povrće je puno vlakana koja su zdrava za vas, a ako želite zdrave zube, nemojte ih previše usitnjavati!

Za bijele zube, ograničite konzumaciju kiselih i slatkih jela

Šećer povećava kiselost u ustima, što oštećuje vašu zubnu caklinu. Prerađeni šećer je glavni uzročnik karijesa i trebali biste ga izbjegavati.

Posjetite stomatologa barem dvaput godišnje

Ako se držite svih gore navedenih uputa, šanse da će vam se u ustima razviti karijes ili nešto slično su minimalne – no nikad nisu nula. Možda vam samo treba očistiti kamenac, a možda se otkrije neki drugi problem. Čak i da vam nije ništa, nećete požaliti odlazak stomatologu jer ćete barem biti mirni.

Nastavi čitati

Savjeti

Što napraviti ako vam je ispala plomba?

,

Ništa ne traje zauvijek, tako ni plombe na vašim zubima. Nerijetko se dogodi da ispadnu i ne morate brinuti, neće vam se ništa loše dogoditi –  najvažnije vam je što prije moguće posjetiti stomatologa. U nastavku pročitajte što napraviti i kako si olakšati ako vam je ispala plomba!

Ispala plomba

Zašto plombe ispadaju?

Plombe nisu ‘zavarene’ za vaš zub i nije toliko neuobičajeno da ispadnu. Ovo su neki od razloga zašto najčešće ispadaju:

 • pojava novog karijesa oko plombe
 • prejako žvakanje
 • prejak ugriz za nešto
 • škripanje zubima
 • oštećenje zuba ili korijena
 • kemijska reakcija koja oslabljuje vezu zuba i plombe

Što napraviti kad vam je ispala plomba?

Ako vam je ispala plomba, slijedite ove korake kako biste umanjili rizik od bilo kakvih komplikacija:

 1. Nazovite svog stomatologa i dogovorite termin za popravak
 2. Ako možete, sačuvajte plombu jer se možda može opet iskoristiti
 3. Isperite usta slanom vodom kako biste očistili rupu u zubu i ostatak zubne šupljine. Koristite toplu vodu u koju stavite pola žličice soli
 4. Održavajte usnu šupljinu čistom i jako nježno perite zube
 5. Nemojte žvakati hranu na strani usta gdje je ispala plomba

Kako ublažiti bol?

Ispadanje plombe, nažalost, često boli. No to je normalno – ipak imate otvorenu ranu u zubu. Lijekovi koji sadrže ibuprofen vam mogu pomoći, a hladni oblog vam može smanjiti oteklinu i umanjiti bol.

Istina, nije sastavni dio svakog kućanstva, no ako imate ulje klinčića, ono navodno može ublažiti bol. Ako nemate ulje, možete koristiti cijeli klinčić.

Jesu li moguće komplikacije nakon što vam je ispala plomba?

Ako se toliko bojite zubara da ga nećete posjetiti ni nakon što vam je plomba ispala, vjerojatno će vam se zub s kojeg je plomba ispala pokvariti. Na rupu u vašem zubu će se nakupiti zubni plak i bakterije, što će vjerojatno uzrokovati pojavu karijesa.

Karijes je opasan za zube kad se pojavi na zubnoj caklini, a kamoli kad se pojavi unutar zuba, odnosno na mjestu gdje je plomba bila. Unutarnji dio zuba koji čini njegovu većinu se zove dentin – na njemu karijes nastane vrlo lako jer je mekši od cakline.

 

Nastavi čitati

Savjeti

Žuti zubi od pušenja – kako ih se riješiti?

,

Žuti zubi od pušenja i njihov izgled, više će zabrinjavati pušače, nego njihovo oralno zdravlje. Ova loša navika izlaže vaše zube duhanu i nikotinu, a kao rezultat toga zubi požute i dolazi do neugodnog zadaha iz usta. Osim toga, što više pušite, to više ono utječe na vaš okus.

Također, pušenje može ugroziti vaš imunološki sustav, povećati rizik od bolesti desni i pridonijeti raku usne šupljine.

žuti zubi od pušenja

Žuti zubi od pušenja: evo što trebate znati

Kako ukloniti mrlje sa zubi od pušenja?

Žuti zubi od pušenja uzrokovani su nikotinom i katranom iz duhanskog dima. Jedan od načina da popravite izgled svojih zubi je četkanje nekoliko puta dnevno. To ne samo da sprječava mrlje, već štiti i od bolesti desni.

Također vam može pomoći i pasta za zube koja je namijenjena borbi protiv mrlja na zubima. Ovakve paste za zube uključuju posebne sastojke koji pomažu održati vaše zube bijelima.

Potražite sljedeće sastojke u pastama za zube:

 • soda bikarbona
 • vodikov peroksid
 • aktivni ugljen
 • kokosovo ulje
 • kurkuma

Zube možete izbijeliti i kod kuće pomoću domaće paste za zube. Da biste to učinili, dodajte nekoliko kapi vodikovog peroksida u sodu bikarbonu. Pazite da ipak ne koristite prejaku otopinu vodikovog peroksida, jer biste tako mogli oštetiti zube.

Žuti zubi od pušenja: Hoće li sredstva za izbjeljivanje zubi djelovati?

Iako češće četkanje zubi može spriječiti mrlje od dima, pasta za zube sa navedenim sastojcima može dati bolje rezultate.

Ovisno o jačini žute boje, možda će vam trebati i profesionalno izbjeljivanje zubi za uklanjanje nikotinskih mrlja na zubima.

Međutim,  važno je napomenuti da i ako se profesionalnim izbjeljivanjem zubi riješite mrlja, rezultati neće potrajati ako nastavite pušiti. Moguće je da ćete svake godine trebati ponoviti tretman.

Kako se boriti protiv neugodnog zadaha od pušenja?

“Dah pušača” još je jedno pitanje koje muči pušače. To je uzrokovano ranim stadijima bolesti desni ili suhoće usta zbog smanjenog stvaranja sline.

Evo nekoliko mogućnosti za pušače kako bi uklonili neugodan miris iz usta:

 • Perite zube najmanje dva puta dnevno, a zube čistite zubnim koncem barem jednom dnevno.
 • Povećajte unos tekućine kako biste spriječili suhoću usta.
 • Koristite antibakterijsku vodicu za ispiranje usta.
 • Žvačite žvakaću gumu bez šećera.
 • Redovno odlazite na čišćenje zubi kako biste uklonili naslage i kamenac.
 • Smanjite ili prestanite s pušenjem.

Može li pušenje oštetiti vaše zube i desni?

Prestanak pušenja koristi oralnom zdravlju jer smanjuje vjerojatnost razvoja bolesti desni.

Bolest desni, koja se naziva i parodontalna bolest, infekcija je koja zahvaća zubno meso. Razvija se kada se kamenac i bakterije nakupljaju ispod ili iznad zubnog mesa, što rezultira upalom.

Bolesti desni povezane su s pušenjem jer ljudi koji puše imaju više kamenca na zubima nego nepušači. Nikotin u duhanu smanjuje proizvodnju sline, što olakšava nakupljanje bakterija u ustima.

žuti zubi od pušenja

Ako prestanem pušiti, hoće li mi se zubi popraviti?

Čak i ako pušite dugi niz godina, odvikavanje može poboljšati vaše oralno zdravlje i smanjiti vjerojatnost bolesti desni i gubitka zubi.

Napravljeno je više znanstvenih istraživanja koja pokazuju kako odvikavanje od pušenja smanjuje rizik od pojave i napredovanja bolesti desni. Pušači imaju otprilike 80 posto veći rizik za gubitak kostiju i parodontalne bolesti od onih koji ne puše.

Nikad nije kasno za prestanak, čak i ako pušite već duže vrijeme. 

Prestanak pušenja ne štiti samo vaše zube, već smanjuje šansu za:

 • rak usne šupljine
 • plućne bolesti
 • srčane bolesti
 • ostale zdravstvene probleme

Budući da pušenje slabi imunološki sustav, tijelu također postaje teže boriti se protiv infekcije. Kao rezultat, kosti koje podupiru zube slabe, što uzrokuje gubitak zubi.

Pušenje može negativno utjecati na vaše oralno zdravlje, povećavajući rizik od bolesti desni, gubitka zubi, neugodnog zadaha i raka usne šupljine. Najbolji poklon koji možete dati zubima je prestanak pušenja.

Nastavi čitati

Popularno

Send this to a friend
Send this to a friend