Peckanje i trnjenje jezika - imate li razloga za zabrinutost? | Zubo.hr

Savjeti

Peckanje i trnjenje jezika – imate li razloga za zabrinutost?

peckanje i trnjenje jezika
Foto:

Jezik vam je čudan, osjećate peckanje i trnjenje jezika, kao da vas probadaju malene iglice. Istovremeno, imate osjećaj utrnulosti. Trebate li se zabrinuti? Vjerojatno ne.

Postoji mnogo razloga za ovo stanje, jedan od njih je Raynaudov fenomen – prekinut ili ograničen dotok krvi u prste, uši, nos ili jezik. To se događa zbog sužavanje krvnih žila, a te se epizode nazivaju vazospazmi. Ovaj fenomen mogu potaknuti hladnoća ili stres, a karakteriziraju ga obezbojenje prstiju na ruci ili nozi, rjeđe ušiju, nosa ili jezika.

Peckanje i trnjenje jezika – alergijska reakcija

Ovu reakciju može uzrokovati hrana koju ste pojeli ili kemikalije ili neki lijekovi. Alergija na hranu se događa kad vam se imunološki sustav zbuni i misli da je određena hrana štetna.

Hrana koja najčešće izaziva alergijsku reakciju:

 • jaja
 • kikiriki i orašasti plodovi
 • riba i školjke
 • mlijeko
 • pšenica
 • soja

Peckanje i trnjenje jezika može uzrokovati i alergija na pelud. Ukoliko primjećujete ove simptome nakon konzumacije određene hrane, izbjegavajte tu hranu u budućnosti.

Ukoliko primijetite sljedeće simptome, odmah potražite liječničku pomoć:

 • ‘zviždanje’ dok dišete ili općenito otežano disanje
 • promuklost ili stezanje u grlu
 • oticanje usana ili usta
 • svrbež
 • groznica
 • poteškoće kod gutanja

Alergije na lijekove također mogu uzrokovati peckanje, trnjenje i oticanje jezika. Obično ih uzrokuju antibiotici. Ukoliko primijetite neobične simptome nakon što ste počeli koristiti neki lijek, odmah se javite svom liječniku.

peckanje i trnjenje jezika

Afte

Iako nije točno razjašnjeno što sve uzrokuje afte, nastanak afti može uzrokovati osjećaj peckanja i trnjenja jezika. Dok imate afte izbjegavajte začinjenu hranu, hrskavu i kiselu također. Afte mogu biti bolne te nestaju same od sebe, obično u roku od tjedan dana.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje niske razine šećera u krvi, životno ugrožavajuće. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu iskusiti hipoglikemiju ukoliko preskaču obroke ili uzmu previše inzulina. Iako je hipoglikemija primarno povezana s dijabetesom, ovo se stanje može dogoditi svima.

Ostali simptomi mogu uključivati:

 •  osjećaj drhtavosti, slabosti i/ili umora
 • jaki osjećaj gladi
 • pojačano znojenje
 • vrtoglavica
 • osjećaj nervoze
 • osjećaj zbunjenosti

Pojedite ili popijte nešto što sadrži šećer – slatkiš ili voćni sok, pomoći će vam da se razina šećera podigne.

Hipokalcijemija

Ovo stanje karakterizira sniženje razine kalcija u krvi, to je poremećaj elektrolita. Može nastati kao posljedica različitih stanja, nedostatka vitamina D ili nedovoljnim unosom kalcija u organizam prehranom.

Iako može uzrokovati osjećaj peckanja i trnjenja jezika, vjerojatno ćete iskusiti i ove simptome:

 • trzanje mišića, grčevi ili ukočenost
 • osjećaj peckanja oko usana te u prstima i nožnim prstima
 • vrtoglavica
 • napadaji

Nedostatak B vitamina

Nedostatak B-12 vitamina i B-9 (folne kiseline) mogu uzrokovati osjetljivost jezika, oticanje te utjecati na vaš osjećaj okusaIstovremeno, možete se osjećati jako umorno, a niska razina ovih vitamina može uzrokovati i anemiju.

Izvori B-12 vitamina su riba, meso, jaja, mliječni proizvodi. Vegani mogu iskusiti manjak ovih vitamina. B-9 vitamini mogu se pronaći u lisnatom povrću, većini zelenog povrća, grahu, kikirikiju, rajčici i soku od naranče.

Peckanje i trnjenje jezika – kada odmah potražiti pomoć?

Ponekad trnjenje jezika i obamrlost te peckanje mogu biti znak moždanog udara ili mini-moždanog udara (TIA). Odmah potražite pomoć liječnika ukoliko uz peckanje i trnjenje jezika primijetite sljedeće:

 • slabost ili obamrlost ruke, noge, lica ili jedne strane tijela
 • obješenost lica
 • poteškoće kod govora
 • poteškoće kod razumijevanja ili zbunjenost
 • gubitak vida
 • vrtoglavicu ili gubitk ravnoteže
 • jaku glavobolju

Savjeti

4 načina kako zaustaviti sisanje palca kod djece!

,

Sisanje palca djetetu može biti vrlo teška navika za razbiti. Upravo zato ne biste trebali čekati predugo s reakcijom, odnosno zaustavljanjem navike kako se ona ne bi ukorijenila.

sisanje palca

Do koje dobi je sisanje palca normalno?

Sisanje palca je normalno kod beba i male djece – do određene dobi ova radnja nije problematična. Mišljenja stručnjaka o tome kad treba prestati sisati palac su podijeljena. Neki stručnjaci smatraju da s navikom treba prestati do treće godine, no Američka akademija pedijatrije navodi da je normalna do pete godine života.

Koje su moguće posljedice sisanja palca?

Mayo Clinic navodi da sisanje palca nije problem sve dok djetetu ne krenu rasti trajni zubi. U tom trenutku, ova navika može utjecati na tvrdo nepce te na poziciju zubi. Rizik ovisi o učestalosti i intenzitetu sisanja palca. Isto tako, cuclanje palca može pokvariti zagriz djeteta.

Kako spriječiti sisanje palca?

Postoji nekoliko metoda, odnosno koraka koje stručnjaci preporučuju za prestanak sisanja palca. Neki ih koriste sve, no nekima je potrebna samo jedna metoda – ovisi o vašem djetetu.

Nagrađujte svoje dijete

Kad vaše dijete dođe do određene dobi, morate mu objasniti da treba prestati sisati palac. Većini djece sama informacija ne znači skoro ništa, no nagrađivanje djeteta kad nešto dobro napravi je s razlogom klasik metoda. Pročitajte mu jednu priču više, odite s njim u park… prilagodite nagradu tome u koje doba dana siše palac.

Otkrijte što potiče sisanje palca

Nešto uvijek potakne vaše dijete da krene sisati palac – možda strah, možda umor, a možda nešto treće. Nakon što odredite što potiče ovu radnju, bit će vam lakše pomoći djetetu da se sa situacijom nosi na drugi način.

Odvedite ih stomatologu

Ako vam je dijete dovoljno staro, postoji mogućnost da će prije slušati nepristranu, stručnu osobu nego vas. Stomatolog to može uklopiti u razgovor o dentalnoj higijeni, što je također vrlo korisno.

Blokirajte im palac

Roditelji se koriste različitim metodama kako bi djeci ‘pokvarili’ sisanje palca; neki djeci stavljaju proziran lak na nokat palca, neki ga omotaju nečime ili stave navlaku preko njega. Ova se metoda najčešće koristi kao zadnji pokušaj, kad nijedna od prethodnih metoda ne upali.

Nastavi čitati

Savjeti

Kako postići da vaše dijete nema strah od zubara?

,

Posjeti zubaru su u životu neizbježni. Čak i ako imate nevjerojatnu genetiku i nemate plombi, nekad ćete morati sjesti u stomatološku fotelju – barem zbog pregleda. Dok su neki to prihvatili i redovno posjećuju zubara, ima ljudi koji se smrtno boje te spoznaje. Naviknite svoju djecu na posjete zubaru u ranoj dobi da u budućnosti vaše dijete nema strah od zubara!

dijete nema strah od zubara

Budimo realni, teško da će posjeti bilo kakvom doktoru ikada biti zabavni  – no to ne znači da ih se treba bojati! Prema jednom istraživanju, čak 36% populacije ima strah od zubara ili anksioznost pri posjetu, a 12% ih se ekstremno boji.

Nadamo se da vi niste dio te zapanjujuće statistike – no ako jeste, uz ove korake se možete barem pobrinuti da vaše dijete nema strah od zubara!

Dovedite dijete na vlastiti pregled

Vašem će djetetu zasigurno biti lakše kad vidi da i vi sjedate u tu fotelju. Djeca uče po primjeru, stoga ako vi odradite pregled bez suza, veće su šanse da će i vaše dijete. Ako imate dobrog zubara, dajte si truda i skupa napravite zabavno iskustvo od posjeta zubaru!

Čitajte djetetu o posjetu zubaru

Postoje razne edukativne knjige za djecu, uključujući knjige o posjetu zubaru. Djeca se, kao i puno odraslih, boje nepoznatog – ako znaju što mogu očekivati kod zubara, bit će ih manje strah.

Od pregleda napravite opuštajuće iskustvo

Stomatološke fotelje su zaista udobne, bilo bi šteta to ne iskoristiti! Olakšajte svom djetetu pregled uz pomagala poput slušalica, jastuka, toplih ručnika i sl. kako bi mu pregled ostao u što boljem sjećanju.

Redovno posjećujte zubara

Ne mislimo da dođete popiti kavu kod njega svakih tjedan dana, no potrudite se da dijete ide na pregled barem svakih godinu dana. Što je više  tih rutinskih pregleda, dijete će vam biti opuštenije. Ako ga dovodite samo kako bi mu bušili zube, normalno da će se bojati!

Nagradite dijete nakon pregleda

Nagrađivanje nakon obavljenog zadatka je metoda koja rijetko kad zakaže. Neka se vaše dijete veseli tome što će biti nakon zubara. Odite na sladoled, u kino ili što god vaše dijete voli – možete pustiti i da sam bira!

Nastavi čitati

Savjeti

Što vaš zadah govori o vašem zdravlju?

,

Neugodan zadah može značiti puno toga, ovisno o njegovom mirisu. Moguće da samo niste oprali zube jutros, no može biti i znak zdravstvenog problema.

zadah

Nitko ne želi hodati s neugodnih zadahom, posebno zato što će vam malo tko reći da ga imate. Redovno održavajte oralnu higijenu i ne biste trebali imati takvih problema. Međutim, ako unatoč tome i dalje imate problema s neugodnim mirisom iz usta, moguće da je to indikator problema sa zdravljem.

Tipovi lošeg zadaha

Imate li problem sa zdravljem ili ne, prepoznat ćete po tipu mirisa. Ispod pogledajte koji tipovi postoje:

Sladak ili voćni zadah

Dijabetička ketoacidoza je moguć prvi pokazatelj dijabetesa. Do nje dolazi kad se dijabetes ne tretira i/ili kada nije još otkriven. Jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze je voćkasti ili slatki miris iz usta.

Pokvareni ili truli zadah

Ovo je jedan od najneugodnijih mirisa iz usta i ne biste se trebali dvoumiti oko njegovog postojanja. Do ovakvog zadaha dolazi prilikom infekcije – samo je pitanje gdje se nalazi. Uz ovaj miris najčešće dolaze i drugi simptomi koji vam daju do znanja da se radi o infekciji.

Miris po acetonu

Ovaj je miris tipičan za ljude koji su na dijeti bez ugljikohidrata, npr. keto dijeti. Pri ovakvoj dijeti, tijelo troši masnoće umjesto ugljikohidrata, zbog čega se u tijelu može stvarati kemikalija aceton.

Kiseli zadah

Kiseli miris iz usta je najčešće posljedica gastro-ezofagealne refluksne bolesti, odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Još jedan od simptoma ove bolesti je žgaravica.

Miris po izmetu

U iznimnim situacijama, kad patite od zatvora ili blokade crijeva, miris bi mogao početi izlaziti na drugu stranu. Trebali biste otići liječniku prije nego što dođe do ovog simptoma – miris iz usta neće biti prvi simptom.

Miris po urinu

Zadah vam može mirisati po urinu od bolesti zakazivanja ili ozljede bubrega.

Pljesniv zadah

Ljudi koji pade od bolesti jetre, poput ciroze, najčešće imaju pljesniv miris iz usta.

Nastavi čitati

Popularno

Send this to a friend
Send this to a friend