Zubni problemi

VAĐENJE UMNJAKA: Sve što trebate znati

Otprilike za 85% ljudi vađenje umnjaka je neophodno. Neki imaju tu sreću da uopće nemaju umnjake, no ovi kojima izrastu, većinom ih moraju vaditi zbog bolova i nelagode. 

Vađenje umnjaka

Umnjaci su zubi smješteni u stražnjem dijelu naših usta – ako brojimo od sredine, umnjaci su zadnji zubi u našim ustima. Od svih naših zuba, umnjaci i zadnji izlaze. Umnjaci su zapravo kutnjaci te ukoliko normalno i bezbolno izrastu, imaju istu funkciju kao i ostali kutnjaci.

Kako znati kada je vrijeme za vađenje umnjaka?

Umnjaci su bili potrebni ljudima koji su živjeli prije nekoliko milijuna godina i koji nisu znali prerađivati hranu kao danas. Odnosno, bio im je potreban jači zagriz. Danas većini umnjaci samo smetaju iz nekoliko razloga:

  • mogu oštetiti druge zube i čeljust
  • mogu uzrokovati upalu desni
  • povećava se rizik nastanka karijesa
  • mogu uzrokovati krivljenje zuba ako dođe do prenapučenosti

Boli li vađenje umnjaka?

Zahvaljujući modernim tehnologijama kojima klinike danas raspolažu, vađenje umnjaka uopće nije bolno jer se radi pod lokalnom anestezijom. Iako ćete osjetiti da vam se zub vadi, ne biste trebali osjećati nikakvu bol.

Oporavak nakon vađenja umnjaka

Oporavak nakon vađenja umnjaka, ukoliko prethodno nije došlo do kakvih komplikacija, traje isto kao i oporavak nakon vađenja bilo kojeg drugog zuba. Što se tiče povratka na posao nakon vađenja umnjaka, on ovisi o prirodi posla – nakon vađenja umnjaka potrebno je slijediti određene upute:

  • trebali biste izbjegavati fizičke aktivnosti dva do tri dana nakon zahvata
  • ne biste trebali jesti krutu hranu ni piti topla pića
  • u slučaju temperature, trebali biste ostati doma
  • ne smijete pušiti 3 dana nakon zahvata

Komplikacije: temperatura i bolovi nakon zahvata

Komplikacije nakon vađenja umnjaka su vrlo rijetke ako se držite liječničkih smjernica. Bol i natečenost su normalna pojava, a možete si pomoći hladnim oblogom. Postoji i mogućnost blage sukrvice iz rane, koju možete očistiti komadom vlažne gaze. Blago povišena tjelesna temperatura također je moguća i ne bi trebala biti razlog za brigu. U redu je popiti analgetik, no ako pijete antibiotike, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.