ZUBOBOLJA – 10 domaćih lijekova protiv zubobolje | Zubo.hr

Savjeti

ZUBOBOLJA – 10 domaćih lijekova protiv zubobolje

Kada se dogodi zubobolja, važno je shvatiti što je u osnovi vaše nelagode. Odatle možete odrediti kako najbolje ublažiti bol, oteklinu ili druge simptome.

Uobičajeno ispiranje slanom vodom i hladni oblog obično mogu riješiti manju iritaciju, ali ozbiljnija zubobolja može zahtijevati intervenciju zubara.

Ako simptomi traju dulje od dan ili dva, posjetite svog stomatologa. Oni mogu pružiti smjernice kako ublažiti simptome i spriječiti buduću bol.

Također biste trebali razgovarati sa svojim stomatologom prije nego što upotrijebite bilo koji od sljedećih lijekova ako ste trudni, dojite ili imate zdravstveno stanje na koje mogu utjecati biljni sastojci.

1. Ispiranje slanom vodom protiv zubobolje

Za mnoge ljude ispiranje slanom vodom učinkovit je tretman protiv zubobolje. Slana voda prirodni je dezinficijens i može pomoći u otpuštanju čestica hrane i ostataka koji se mogu zaglaviti između zuba.
Liječenje zubobolje slanom vodom također može pomoći u smanjenju upale i zacjeljivanju usnih rana.

Da biste koristili ovaj savjet, u čašu tople vode umiješajte 1/2 žličice (žličice) soli i upotrijebite je za ispiranje usta.

zubobolja

 

2. Ispiranje vodikovim peroksidom

Ispiranje vodikovim peroksidom također može pomoći u ublažavanju boli i upale. Osim što ubija bakterije, vodikov peroksid može smanjiti naslage i izliječiti desni koje krvare.
Obavezno dobro razrijedite vodikov peroksid. Da biste to učinili, pomiješajte 3 postotnim vodikov peroksid  s vodom i upotrijebite to za ispiranje usta. No, nemojte ga progutati.

3. Hladni oblog

Možete koristiti hladni oblog za ublažavanje bilo koje boli koju imate, posebno ako vam je bilo koja vrsta traume uzrokovala zubobolju.

Hladni oblog uzrokuje suženje krvnih žila na tom području. To bol čini manje ozbiljnom. Hladnoća također može smanjiti otekline i upale.
Zubobolja može nestati ukoliko držite vrećicu leda umotanu ručnikom na zahvaćeno područje po 20 minuta. To možete ponoviti svakih nekoliko sati.

4. Vrećice čaja od paprene metvice

zubobolja

Vrećice čaja od metvice mogu se koristiti za ublažavanje boli i smirivanje osjetljivih desni.
Da biste to učinili, ostavite da se korištena vrećica čaja ohladi prije nego što je nanesete na zahvaćeno područje. I dalje bi trebalo biti malo toplo.

Također možete zamijeniti pristupe i koristiti ovo za hlađenje, a ne za zagrijavanje područja. Da biste to učinili, stavite rabljenu vrećicu čaja u zamrzivač na nekoliko minuta da se ohladi, a zatim vrećicu nanesite na zub. Saznajte više o zdravstvenim blagodatima peperminta.

5. Češnjak

Tisućama godina češnjak je prepoznat i koristi se zbog svojih ljekovitih svojstava. Ne samo da može ubiti štetne bakterije koje uzrokuju zubne naslage, već može djelovati i kao sredstvo za ublažavanje boli.
Da biste to iskoristili, zgnječite glavicu češnjaka kako biste stvorili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Alternativno možete polako žvakati režanj svježeg češnjaka.

6. Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije sadrži alkohol koji može pomoći u ublažavanju boli. Njegova dokazana svojstva s pouzdanim izvorima antioksidansa također ga čine učinkovitim iscjeliteljem.
Da biste to iskoristili, nanesite malu količinu ekstrakta vanilije na prst ili vatu. Nanesite ga izravno na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Imate zubobolju?

Zubobolja – ostali prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći

Sljedeće lijekove možete napraviti kod kuće, ali možda ćete trebati potražiti sastojke. Svi su proizvodi dostupni u vašoj lokalnoj trgovini zdrave hrane ili na internetu.
Vaša su usta, zubi i zubno meso u ovom trenutku vjerojatno osjetljivi, pa je posebno važno ove sastojke kupiti od renomiranog proizvođača. To može smanjiti rizik od potencijalne iritacije.

7. Klinčić

Klinčić se tijekom povijesti koristio za liječenje zubobolje, jer ulje može učinkovito ublažiti bol i smanjiti upalu. Sadrži eugenol, koji je prirodni antiseptik.
Nanesite malu količinu ulja klinčića na vatu i stavite ga na zahvaćeno područje. Možda ćete ulje klinčića razrijediti s nekoliko kapi nosača ulja, poput maslinovog ulja ili vode. Učinite to nekoliko puta dnevno.

Također možete dodati kap ulja klinčića u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

8. Listovi guave

Listovi guave imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zacjeljivanju rana. Oni također imaju antimikrobno pouzdan izvor aktivnosti koji može pomoći u oralnoj njezi.
Da biste to iskoristili, žvačitesvježe lišće guave ili dodajte zdrobljene listove guave u kipuću vodu kako biste napravili sredstvo za ispiranje usta.

9. Pšenična trava

Pšenična trava ima bezbroj ljekovitih svojstava i može djelovati na zacjeljivanje vašeg tijela iznutra. Može ublažiti upalu u ustima i spriječiti infekcije. Visok sadržaj klorofila također se može boriti protiv bakterija.
Da biste to iskoristili, jednostavno koristite sok od pšenične trave kao sredstvo za ispiranje usta.

10. Timijan

Timijan također ima moćna antibakterijska i antioksidativna svojstva, pouzdani izvor koji mogu pomoći u liječenju zubobolje.
Da biste to iskoristili, nanesite nekoliko kapi esencijalnog ulja majčine dušice i nekoliko kapi vode na vatu. Nakon razrjeđivanja ulja vodom, nanesite ga na zahvaćeno područje.

zubobolja

Također možete dodati kap ulja u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

Posjetite svog zubara

Ako je vaša zubobolja jaka ili je posljedica ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, morate posjetiti svog stomatologa kako biste je mogli pravilno liječiti. Mnogo zubobolja zahtijevat će liječničku pomoć.

Uklanjanje bolova lijekovima bez recepta, poput ibuprofena, moglo bi vam pomoći dok ne posjetite zubara.

Također biste trebali posjetiti svog zubara ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

  • vrućica
  • poteškoće s disanjem ili gutanjem
  • zubobolja koja traje više od jednog ili dva dana
  • oteklina
  • bol kad zagrizete
  • nenormalno crvene desni
  • iscjedak neugodnog okusa ili gnoj

Savjeti

4 načina kako zaustaviti sisanje palca kod djece!

,

Sisanje palca djetetu može biti vrlo teška navika za razbiti. Upravo zato ne biste trebali čekati predugo s reakcijom, odnosno zaustavljanjem navike kako se ona ne bi ukorijenila.

sisanje palca

Do koje dobi je sisanje palca normalno?

Sisanje palca je normalno kod beba i male djece – do određene dobi ova radnja nije problematična. Mišljenja stručnjaka o tome kad treba prestati sisati palac su podijeljena. Neki stručnjaci smatraju da s navikom treba prestati do treće godine, no Američka akademija pedijatrije navodi da je normalna do pete godine života.

Koje su moguće posljedice sisanja palca?

Mayo Clinic navodi da sisanje palca nije problem sve dok djetetu ne krenu rasti trajni zubi. U tom trenutku, ova navika može utjecati na tvrdo nepce te na poziciju zubi. Rizik ovisi o učestalosti i intenzitetu sisanja palca. Isto tako, cuclanje palca može pokvariti zagriz djeteta.

Kako spriječiti sisanje palca?

Postoji nekoliko metoda, odnosno koraka koje stručnjaci preporučuju za prestanak sisanja palca. Neki ih koriste sve, no nekima je potrebna samo jedna metoda – ovisi o vašem djetetu.

Nagrađujte svoje dijete

Kad vaše dijete dođe do određene dobi, morate mu objasniti da treba prestati sisati palac. Većini djece sama informacija ne znači skoro ništa, no nagrađivanje djeteta kad nešto dobro napravi je s razlogom klasik metoda. Pročitajte mu jednu priču više, odite s njim u park… prilagodite nagradu tome u koje doba dana siše palac.

Otkrijte što potiče sisanje palca

Nešto uvijek potakne vaše dijete da krene sisati palac – možda strah, možda umor, a možda nešto treće. Nakon što odredite što potiče ovu radnju, bit će vam lakše pomoći djetetu da se sa situacijom nosi na drugi način.

Odvedite ih stomatologu

Ako vam je dijete dovoljno staro, postoji mogućnost da će prije slušati nepristranu, stručnu osobu nego vas. Stomatolog to može uklopiti u razgovor o dentalnoj higijeni, što je također vrlo korisno.

Blokirajte im palac

Roditelji se koriste različitim metodama kako bi djeci ‘pokvarili’ sisanje palca; neki djeci stavljaju proziran lak na nokat palca, neki ga omotaju nečime ili stave navlaku preko njega. Ova se metoda najčešće koristi kao zadnji pokušaj, kad nijedna od prethodnih metoda ne upali.

Nastavi čitati

Savjeti

Kako postići da vaše dijete nema strah od zubara?

,

Posjeti zubaru su u životu neizbježni. Čak i ako imate nevjerojatnu genetiku i nemate plombi, nekad ćete morati sjesti u stomatološku fotelju – barem zbog pregleda. Dok su neki to prihvatili i redovno posjećuju zubara, ima ljudi koji se smrtno boje te spoznaje. Naviknite svoju djecu na posjete zubaru u ranoj dobi da u budućnosti vaše dijete nema strah od zubara!

dijete nema strah od zubara

Budimo realni, teško da će posjeti bilo kakvom doktoru ikada biti zabavni  – no to ne znači da ih se treba bojati! Prema jednom istraživanju, čak 36% populacije ima strah od zubara ili anksioznost pri posjetu, a 12% ih se ekstremno boji.

Nadamo se da vi niste dio te zapanjujuće statistike – no ako jeste, uz ove korake se možete barem pobrinuti da vaše dijete nema strah od zubara!

Dovedite dijete na vlastiti pregled

Vašem će djetetu zasigurno biti lakše kad vidi da i vi sjedate u tu fotelju. Djeca uče po primjeru, stoga ako vi odradite pregled bez suza, veće su šanse da će i vaše dijete. Ako imate dobrog zubara, dajte si truda i skupa napravite zabavno iskustvo od posjeta zubaru!

Čitajte djetetu o posjetu zubaru

Postoje razne edukativne knjige za djecu, uključujući knjige o posjetu zubaru. Djeca se, kao i puno odraslih, boje nepoznatog – ako znaju što mogu očekivati kod zubara, bit će ih manje strah.

Od pregleda napravite opuštajuće iskustvo

Stomatološke fotelje su zaista udobne, bilo bi šteta to ne iskoristiti! Olakšajte svom djetetu pregled uz pomagala poput slušalica, jastuka, toplih ručnika i sl. kako bi mu pregled ostao u što boljem sjećanju.

Redovno posjećujte zubara

Ne mislimo da dođete popiti kavu kod njega svakih tjedan dana, no potrudite se da dijete ide na pregled barem svakih godinu dana. Što je više  tih rutinskih pregleda, dijete će vam biti opuštenije. Ako ga dovodite samo kako bi mu bušili zube, normalno da će se bojati!

Nagradite dijete nakon pregleda

Nagrađivanje nakon obavljenog zadatka je metoda koja rijetko kad zakaže. Neka se vaše dijete veseli tome što će biti nakon zubara. Odite na sladoled, u kino ili što god vaše dijete voli – možete pustiti i da sam bira!

Nastavi čitati

Savjeti

Što vaš zadah govori o vašem zdravlju?

,

Neugodan zadah može značiti puno toga, ovisno o njegovom mirisu. Moguće da samo niste oprali zube jutros, no može biti i znak zdravstvenog problema.

zadah

Nitko ne želi hodati s neugodnih zadahom, posebno zato što će vam malo tko reći da ga imate. Redovno održavajte oralnu higijenu i ne biste trebali imati takvih problema. Međutim, ako unatoč tome i dalje imate problema s neugodnim mirisom iz usta, moguće da je to indikator problema sa zdravljem.

Tipovi lošeg zadaha

Imate li problem sa zdravljem ili ne, prepoznat ćete po tipu mirisa. Ispod pogledajte koji tipovi postoje:

Sladak ili voćni zadah

Dijabetička ketoacidoza je moguć prvi pokazatelj dijabetesa. Do nje dolazi kad se dijabetes ne tretira i/ili kada nije još otkriven. Jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze je voćkasti ili slatki miris iz usta.

Pokvareni ili truli zadah

Ovo je jedan od najneugodnijih mirisa iz usta i ne biste se trebali dvoumiti oko njegovog postojanja. Do ovakvog zadaha dolazi prilikom infekcije – samo je pitanje gdje se nalazi. Uz ovaj miris najčešće dolaze i drugi simptomi koji vam daju do znanja da se radi o infekciji.

Miris po acetonu

Ovaj je miris tipičan za ljude koji su na dijeti bez ugljikohidrata, npr. keto dijeti. Pri ovakvoj dijeti, tijelo troši masnoće umjesto ugljikohidrata, zbog čega se u tijelu može stvarati kemikalija aceton.

Kiseli zadah

Kiseli miris iz usta je najčešće posljedica gastro-ezofagealne refluksne bolesti, odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Još jedan od simptoma ove bolesti je žgaravica.

Miris po izmetu

U iznimnim situacijama, kad patite od zatvora ili blokade crijeva, miris bi mogao početi izlaziti na drugu stranu. Trebali biste otići liječniku prije nego što dođe do ovog simptoma – miris iz usta neće biti prvi simptom.

Miris po urinu

Zadah vam može mirisati po urinu od bolesti zakazivanja ili ozljede bubrega.

Pljesniv zadah

Ljudi koji pade od bolesti jetre, poput ciroze, najčešće imaju pljesniv miris iz usta.

Nastavi čitati

Popularno

Send this to a friend
Send this to a friend