Zubni problemi

ZUBOBOLJA – 10 domaćih lijekova protiv zubobolje

Kada se dogodi zubobolja, važno je shvatiti što je u osnovi vaše nelagode. Odatle možete odrediti kako najbolje ublažiti bol, oteklinu ili druge simptome.

Uobičajeno ispiranje slanom vodom i hladni oblog obično mogu riješiti manju iritaciju, ali ozbiljnija zubobolja može zahtijevati intervenciju zubara.

Ako simptomi traju dulje od dan ili dva, posjetite svog stomatologa. Oni mogu pružiti smjernice kako ublažiti simptome i spriječiti buduću bol.

Također biste trebali razgovarati sa svojim stomatologom prije nego što upotrijebite bilo koji od sljedećih lijekova ako ste trudni, dojite ili imate zdravstveno stanje na koje mogu utjecati biljni sastojci.

1. Ispiranje slanom vodom protiv zubobolje

Za mnoge ljude ispiranje slanom vodom učinkovit je tretman protiv zubobolje. Slana voda prirodni je dezinficijens i može pomoći u otpuštanju čestica hrane i ostataka koji se mogu zaglaviti između zuba.
Liječenje zubobolje slanom vodom također može pomoći u smanjenju upale i zacjeljivanju usnih rana.

Da biste koristili ovaj savjet, u čašu tople vode umiješajte 1/2 žličice (žličice) soli i upotrijebite je za ispiranje usta.

zubobolja

 

2. Ispiranje vodikovim peroksidom

Ispiranje vodikovim peroksidom također može pomoći u ublažavanju boli i upale. Osim što ubija bakterije, vodikov peroksid može smanjiti naslage i izliječiti desni koje krvare.
Obavezno dobro razrijedite vodikov peroksid. Da biste to učinili, pomiješajte 3 postotnim vodikov peroksid  s vodom i upotrijebite to za ispiranje usta. No, nemojte ga progutati.

3. Hladni oblog

Možete koristiti hladni oblog za ublažavanje bilo koje boli koju imate, posebno ako vam je bilo koja vrsta traume uzrokovala zubobolju.

Hladni oblog uzrokuje suženje krvnih žila na tom području. To bol čini manje ozbiljnom. Hladnoća također može smanjiti otekline i upale.
Zubobolja može nestati ukoliko držite vrećicu leda umotanu ručnikom na zahvaćeno područje po 20 minuta. To možete ponoviti svakih nekoliko sati.

4. Vrećice čaja od paprene metvice

zubobolja

Vrećice čaja od metvice mogu se koristiti za ublažavanje boli i smirivanje osjetljivih desni.
Da biste to učinili, ostavite da se korištena vrećica čaja ohladi prije nego što je nanesete na zahvaćeno područje. I dalje bi trebalo biti malo toplo.

Također možete zamijeniti pristupe i koristiti ovo za hlađenje, a ne za zagrijavanje područja. Da biste to učinili, stavite rabljenu vrećicu čaja u zamrzivač na nekoliko minuta da se ohladi, a zatim vrećicu nanesite na zub. Saznajte više o zdravstvenim blagodatima peperminta.

5. Češnjak

Tisućama godina češnjak je prepoznat i koristi se zbog svojih ljekovitih svojstava. Ne samo da može ubiti štetne bakterije koje uzrokuju zubne naslage, već može djelovati i kao sredstvo za ublažavanje boli.
Da biste to iskoristili, zgnječite glavicu češnjaka kako biste stvorili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Alternativno možete polako žvakati režanj svježeg češnjaka.

6. Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije sadrži alkohol koji može pomoći u ublažavanju boli. Njegova dokazana svojstva s pouzdanim izvorima antioksidansa također ga čine učinkovitim iscjeliteljem.
Da biste to iskoristili, nanesite malu količinu ekstrakta vanilije na prst ili vatu. Nanesite ga izravno na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Imate zubobolju?

Zubobolja – ostali prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći

Sljedeće lijekove možete napraviti kod kuće, ali možda ćete trebati potražiti sastojke. Svi su proizvodi dostupni u vašoj lokalnoj trgovini zdrave hrane ili na internetu.
Vaša su usta, zubi i zubno meso u ovom trenutku vjerojatno osjetljivi, pa je posebno važno ove sastojke kupiti od renomiranog proizvođača. To može smanjiti rizik od potencijalne iritacije.

7. Klinčić

Klinčić se tijekom povijesti koristio za liječenje zubobolje, jer ulje može učinkovito ublažiti bol i smanjiti upalu. Sadrži eugenol, koji je prirodni antiseptik.
Nanesite malu količinu ulja klinčića na vatu i stavite ga na zahvaćeno područje. Možda ćete ulje klinčića razrijediti s nekoliko kapi nosača ulja, poput maslinovog ulja ili vode. Učinite to nekoliko puta dnevno.

Također možete dodati kap ulja klinčića u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

8. Listovi guave

Listovi guave imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zacjeljivanju rana. Oni također imaju antimikrobno pouzdan izvor aktivnosti koji može pomoći u oralnoj njezi.
Da biste to iskoristili, žvačitesvježe lišće guave ili dodajte zdrobljene listove guave u kipuću vodu kako biste napravili sredstvo za ispiranje usta.

9. Pšenična trava

Pšenična trava ima bezbroj ljekovitih svojstava i može djelovati na zacjeljivanje vašeg tijela iznutra. Može ublažiti upalu u ustima i spriječiti infekcije. Visok sadržaj klorofila također se može boriti protiv bakterija.
Da biste to iskoristili, jednostavno koristite sok od pšenične trave kao sredstvo za ispiranje usta.

10. Timijan

Timijan također ima moćna antibakterijska i antioksidativna svojstva, pouzdani izvor koji mogu pomoći u liječenju zubobolje.
Da biste to iskoristili, nanesite nekoliko kapi esencijalnog ulja majčine dušice i nekoliko kapi vode na vatu. Nakon razrjeđivanja ulja vodom, nanesite ga na zahvaćeno područje.

zubobolja

Također možete dodati kap ulja u malu čašu vode i napraviti sredstvo za ispiranje usta.

Posjetite svog zubara

Ako je vaša zubobolja jaka ili je posljedica ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, morate posjetiti svog stomatologa kako biste je mogli pravilno liječiti. Mnogo zubobolja zahtijevat će liječničku pomoć.

Uklanjanje bolova lijekovima bez recepta, poput ibuprofena, moglo bi vam pomoći dok ne posjetite zubara.

Također biste trebali posjetiti svog zubara ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

  • vrućica
  • poteškoće s disanjem ili gutanjem
  • zubobolja koja traje više od jednog ili dva dana
  • oteklina
  • bol kad zagrizete
  • nenormalno crvene desni
  • iscjedak neugodnog okusa ili gnoj