Bolesti zuba

Liječenje karijesa kod kuće - saznajte kako!

Puno ljudi susreće se u životu s karijesom. U članku saznajte najbolje metode za liječenje karijesa kod kuće.

Što uzrokuje karijese?

Karijes su malene rupice na tvrdoj površini zuba. Uzrokuju ih bakterije na površini zuba stvarajući kiselinu iz šećera. Najčešći krivac je bakterija „Streptococcus mutans“.

Bakterije tvore plak čije kiseline uklanjaju minerale (demineraliziraju) vašu caklinu. Ova erozija uzrokuje male rupe na caklini, a jednom kada se oštećenje proširi u sloj dentina ispod cakline, stvara se karijes.

liječenje karijesa

Liječenje karijesa kod kuće

Nedovoljno uzimanje vitamina D može zube učiniti osjetljivijima na karijes, no osim toga postoji još nekoliko faktora rizika od karijesa.

  • suha usta ili zdravstveno stanje koje smanjuje količinu sline u ustima
  • hrana koja se lijepi za zube poput slatkiša
  • često grickanje slatke hrane ili pića, poput sokova, žitarica i sladoleda
  • žgaravica (zbog kiseline)
  • neadekvatno čišćenje zubi
  • hranjenje dojenčadi prije spavanja

Jednom kada karijes prodre u dentin, nećete ga se moći riješiti kod kuće. Sljedeći domaći lijekovi mogu vam pomoći u prevenciji nastanka karijesa ili za liječenje karijesa, odnosno za remineralizaciju oslabljenih područja vaše cakline prije nego što se razvije karijes:

1.Žvakače bez šećera

U kliničkim ispitivanjima dokazano je da žvakače gume bez šećera nakon obroka pomažu u remineralizaciji cakline.

2.Vitamin D

Vitamin D važan je za pomoć u apsorpciji kalcija i fosfata iz hrane koju jedete. Studije pokazuju obrnutu vezu između konzumacije hrane bogate vitaminom D i kalcijem, poput jogurta, i pojave karijesa kod male djece. Vitamin D možete dobiti, osim sunčanjem i iz mliječnih proizvoda, poput mlijeka i jogurta.

liječenje karijesa

3.Pasta za zube s fluorom

Fluor igra važnu ulogu u prevenciji karijesa i remineralizaciji cakline. Istraživanja pokazuju da redovito pranje zubi pastom koja sadrži fluor sprječava karijes.

4.Izbacite slatko iz prehrane

Prestanite jesti toliko šećera – ovo je rečenica koju nitko ne voli čuti. Svjetska zdravstvena organizacija, kaže da je konzumacija šećera najvažniji faktor rizika za karijes. Preporučuju smanjenje unosa šećera na manje od 10 posto ukupnog kalorijskog unosa tijekom dana.

5.Izvlačenje ulja

Metoda izvlačenja ulja drevna je praksa koja uključuje oko 20 minuta mućkanja ulja u ustima, poput sezamovog ili kokosovog, a zatim se ispljune. No kontrolirano kliničko ispitivanje pokazalo je da ova metoda sa sezamovim uljem smanjuje naslage, gingivitis i broj bakterija u ustima jednako učinkovito kao klorheksidin za ispiranje usta.

Odlazak zubaru

Mnogi se problemi sa zubima, čak i karijes, razvijaju bez ikakvih bolova ili drugih simptoma. Redoviti stomatološki pregledi najbolji su način prevencije karijesa prije nego što se pogorša. Rano dijagnosticiranje znači lakše liječenje.

Liječenje karijesa kod zubara može uključivati:

  • Tretmani fluorom: Profesionalni tretmani fluorom sadrže više fluorida od paste za zube i ispiranja usta koja možete kupiti u trgovini.
  • Plombe su glavni tretman kada karijes napreduje izvan cakline.
  • Krunice: krunica je prilagođena obloga ili “kapa” koja se postavlja preko zuba za liječenje karijesa.
  • Vađenje zuba:Ovo je uklanjanje pokvarenog zuba.

Vitamin D, metoda izvlačenja ulja, žvakaća guma bez šećera i drugi domaći lijekovi neće sami riješiti postojeći karijes. Ali ove metode mogu spriječiti širenje karijesa i spriječiti dolazak novih. U najboljem slučaju mogu pomoći u remineralizaciji omekšanih ili oslabljenih područja vaših caklina prije nego što se karijes razvije.