Oralna higijena

ČISTAČ JEZIKA: Zašto biste trebali sastrugati jezik svaki dan

Četkice za zube nisu dovoljne za kvalitetno održavanje oralne higijene. U kombinaciji sa zubnim koncem ćete očistiti veliku većinu usne šupljine, no za stopostotni učinak, potreban vam je i čistač jezika.

Čistač jezika

Zašto čistiti jezik?

Primarni razlog za čišćenje jezika je velika količina bakterija koja se skuplja na jeziku. Iako ne možete dobiti karijes na jeziku, na njemu se bakterije skupljaju isto kao i na zubima.

Ničiji jezik nije ravne površine – na njemu ima puno nabora, izbočina, rupica i sličnih mjesta koje su savršen dom za bakterije. Ako primijetite da imate bijeli jezik, to može biti zato što se previše bakterija nakupilo na njemu.

Mogu li samo isprati usta?

Isto kao što ne možete ispiranjem usta oprati zube, tako ne možete ni očistiti jezik. U najmanju ruku biste trebali oprati i jezik četkicom za zube.

Kako prati jezik četkicom za zube?

Pranje jezika četkicom za zube možda će vam biti čudno u početku, no ako to ubacite u svoju rutinu dok perete zube, brzo ćete se naviknuti. Zapravo je vrlo jednostavno:

  • četkajte po jeziku naprijed-nazad
  • četkajte po jeziku lijevo-desno
  • nakon četkanja, isperite usta vodom

Što je čistač jezika?

Čistač ili strugač jezika je zaobljeni komad plastike, gume ili čak metala čijim struganjem po površini jezika s njega skidate prljavštinu i bakterije. Možete ga naći u raznim trgovinama mješovite robe i ljekarnama.

Isto kao ni četkicu za zube, nemojte koristiti čistače jezika preagresivno kako ne biste poderali površinu.

Pomaže li čišćenje jezika i čistač jezika s neugodnim zadahom?

Puno faktora može uzrokovati neugodan zadah, no čišćenje jezika bi moglo pomoći. Međutim, Američka udruga stomatologa navodi da ne postoji dokaz da čistači jezika pomažu kod neugodnog zadaha.