Savjeti

TOP 7: Koje su najgore namirnice za vaše zube

Svi već znamo da je šećer loš za vaše zube te da uzrokuje karijes, no iznenadit ćete se kad pročitate koje još namirnice najviše štete vašim zubima!

najgore namirnice za zube

Gumeni bomboni

Započet ćemo s očitim izborom – gumenim bombonima. Sve namirnice koje većinom čini šećer su iznimno loše za zube, no gumeni se bomboni još lijepe za zube, čime automatski duže ostaju na njima.

Gazirana pića

Gazirana pića su jedna od najbeskorisnijih namirnica – nemaju skoro nikakvu nutritivnu vrijednost pošto su skoro čisti šećer. Osim što su prezaslađeni, imaju i visoku kiselost i uzrokuju dehidraciju usta.

Zbog njihove kiselosti, nemojte prati zube odmah nakon pijenja gaziranih sokova – tako dodatno potičete razvoj karijesa. Kontakt gaziranog pića sa zubima možete izbjeći i korištenjem slamke.

Zanimljiva činjenica – jedno je istraživanje pokazalo da pretjerivanje s gaziranim pićima može imati isti, negativan učinak na zdravlje kao i neke od najtežih droga.

Agrumi

Limuni, naranče, grejp i sl. nisu ni približno štetni kao prethodne namirnice – dapače, puni su korisnih vitamina. No nažalost, nisu baš dobri za vaše zube.

Na ovom su popisu zbog visoke kiselosti, no to ne znači da biste ih trebali izbjegavati – samo isperite usta vodom nakon što ih pojedete.

Led

Led je čista voda i njegov sastav ne uzrokuje karijes niti šteti zubima. No velik broj ljudi žvače led, što oštećuje caklinu i povećava rizik da vam zub napukne ili da se slomi. Ukratko, slobodno koristite led u piću, samo ga nemojte žvakati.

Kruh

Dok žvačete kruh, slina u vašim ustima pretvara škrob u šećer. Osim toga, kruh se vrlo lako lijepi za zube i područja između zubi.

Alkohol

Slično kao i gazirani sokovi, alkohol suši, odnosno dehidrira vaša usta. Slina koju gubite dok pijete alkohol vas štiti od lijepljenja i nepotrebnog zadržavanja hrane u ustima.

Dok pijete alkohol, savjetujemo vam da paralelno pijete i vodu. Osim što će vam zubi biti zahvalni, voda će vam navodno umanjiti i mamurluk iduće jutro!

Čips

Jedna od omiljenih grickalica je krcata škrobom, koji se pretvara u šećer, koji se vrlo lako lijepi za zube.

Nakon što jedete čips, koristite zubni konac, ako možete.