Zubni problemi

Kako pušenje utječe na zube i oralno zdravlje?

Ne treba posebno naglašavati koliko su cigarete štetne i koliko je pušenje nezdravo. Međutim, nedovoljno se priča o utjecaju pušenja na organe osim pluća – primjerice na zube i desni. Malo je reći da je utjecaj pušenja na zube, desni i općenito oralno zdravlje štetan.

utjecaj pušenja na zube

Utjecaj pušenja na zube

Pušenje uzrokuje nekolicinu negativnih posljedica za vaše zube, no počnimo od najuočljivije – gubitak zuba. Zapravo je dosta jednostavno kako možete izgubiti zub od pušenja.

  1. Pušenjem se povećava nakupljanje zubnog plaka
  2. Zubni plak može uzrokovati upalu desni, odnosno gingivitis
  3. Gingivitis vodi do periodontitisa
  4. Periodontitis je jedan od najčešćih uzroka gubitka zuba

Čak i ako nekom srećom ne izgubite zube od pušenja, u svakom slučaju će vam požutjeti. Iako boja zubi neće direktno utjecati na vaše zdravlje, žuti zubi nisu baš estetski ugodni. Postoje prirodni načini kako izbijeliti zube koji su žuti od pušenja, no definitivno vas savjetujemo da radije prestanete pušiti.

Utjecaj pušenja na desni

Ako pušite, to znatno više pogađa vaše desni nego vaše zube. Zubi će jednostavno požutjeti, dok su desni puno izloženiji upalama i bolestima.

Šanse za razvoj periodontitisa su znatno veće ako ste pušač zato što vam se zubni plak puno brže nakuplja nego nepušačima. Ne morate ni puno pušiti – ako pušite ispod 10 cigareta dnevno, i dalje su vam puno veće šanse da obolite od periodontitisa. Ako pušite kutiju dnevno ili više, taj se rizik povećava 4 do 5 puta.

Dobra je vijest to da nakon što prestanete pušiti, vaše desni će se obnoviti, odnosno rizik će se smanjiti i biti isti kao kod nepušača.

Pušenje nakon dentalnog zahvata

Trebali biste se dodatno zabrinuti ako pušite nakon zahvata na zubu ili vađenja zuba – pušenjem povećavate rizik od infekcije. A ako dobijete infekciju, nećete je se riješiti tako brzo kao nepušači.

Pušenje nakon zahvata može dovesti do:

  • povećane boli
  • manje uspješnosti ako imate plombu
  • upale kosti oko zuba (vrlo bolno)

Osim što pušenje povećava rizik od raka pluća, može uzrokovati i rak usne šupljine. Rak usne šupljine je šesti najčešći oblik raka u svijetu, a šansa da oboljeli prežive preko 5 godina je 60% – no puno ovisi o tome kad je rak dijagnosticiran.