Zubni problemi

ZUBNE KRUNICE: Sve što trebate znati

Zubne krunice su navlake koje se postavljaju preko oštećenih zubi. Svaka krunica se radi posebno za svaki zub, što znači da i može ići preko svakog zuba.

Zubne krunice

Ako vam je zub napukao ili je jako oštećen od karijesa, zubna krunica je jedno od najboljih rješenja. Ona imitira zub kakav je bio prije oštećenja i izgleda vrlo prirodno. Zubne krunice se često postavljaju na oštećene zube kada je oštećenje preveliko za popravak plombom.

Kako izgleda ugradnja zubne krunice?

Postavljanje zubne krunice je pretežito bezbolan zahvat jer se radi pod lokalnom anestezijom. Prije samog zahvata, stomatolog definira dimenzije krunice, nakon čega se one rade u dentalnom laboratoriju.

Sam zahvat uključuje brušenje oštećenog zuba kako bi krunica mogla sjesti na preostali dio. Nakon toga i nakon što se krunica izradi, ona se cementira na ostatak prirodnog zuba, čime se završava zahvat.

U nekim klinikama će cijeli zahvat izvesti u jednoj posjeti, no mnogo će vam klinika postaviti i privremenu krunicu te vas pozvati na drugi termin nakon što postave ‘trajnu’ krunicu. Hoćete li dolaziti jednom ili dvaput ovisi i o tome postavljate li jednu krunicu ili više njih.

Trajanje samog posjeta stomatologu radi postavljanja krunice ovisi o više faktora, no u svakom slučaju odvojite barem sat vremena za termin.

Vrste zubnih krunica

Zubne krunice se dijele po tome od kojeg su materijala napravljene. Mogu se raditi od:

  • kombinacije metala i keramike
  • bezmetalne keramike

Zubne krunice od metala i keramike

Krunice napravljene od metal-keramičkog materijala su nešto jeftinije, no nisu nužno loše. Zbog metala u njima ih odlikuje čvrstoća, dok keramika imitira prirodan izgled zuba.

Keramičke krunice

Keramičke krunice najbolje imitiraju izgled zuba i skoro ih je nemoguće razlikovati od pravog zuba. Većina će stomatologa reći da su keramičke krunice najbolje rješenje.

Neke se stomatološke klinike za izradu krunica služe CAD/CAM tehnologijom kojom, osim što dobivaju najpreciznije napravljene krunice moguće, rade krunice od najboljeg materijala.