Savjeti

TOP 7: Najbolja i najzdravija hrana za zube!

Svi već znamo da namirnice poput bombona i gaziranih sokova štete vašim zubima, no znate li koje im pomažu? Isto kako postoji loša, postoji i dobra hrana za zube koja im pomaže da ostanu bijeli i zdravi. U nastavku pročitajte koje namirnice pomažu zdravlju vaših zubi!

Hrana za zube

Prije svega je važno naglasiti da vam nijedna namirnica neće pomoći ako ne održavate pravilnu oralnu higijenu. Pranje zubi dvaput dnevno i korištenje zubnog konca je važnije od svih namirnica na ovom popisu zajedno.

1. Mrkva

Sirova mrkva, kao i većina ostalog sirovog povrća, zahtijeva puno žvakanja. Žvakanje ovakve hrane osnažuje vaše zube, dok u isto vrijeme uklanja plak sa zubi koji je pun potencijalno štetnih bakterija.

2. Jabuke

Jedna jabuka dnevno vas možda neće spasiti od odlaska doktoru, no isto kao i mrkva, pomoći će vašim zubima zato što je trebate jače žvakati. Jabuke pomažu zdravlju vaših zubi tako da potiču stvaranje sline koja smanjuje kiselost u vašim ustima.

3. Listasto povrće

U ovu kategoriju spada povrće poput kelja i špinata. Osim što su ovakve namirnice odlične za vaše sveukupno zdravlje, također zahtijevaju nešto više žvakanja, što potiče stvaranje sline koja uklanja zubni plak.

4. Losos

Mnogima omiljena riba je puna omega-3 masti, isto kao i vitamina D. Ovaj vitamin pomaže tijelu da upija kalcij koji jača vaše kosti.

5. Mliječni proizvodi

Jogurt, mlijeko i razni sirevi su možda najkorisnija hrana za zube. Osim što potiču razvoj sline koja skida zubni plak, također su bogati proteinima i kalcijem. Bilo bi jedino poželjno za vaše zube da pijete jogurt bez dodanih šećera. Ako imate intoleranciju na laktozu, u većim trgovinama možete naći i biljna mlijeka s dodanim kalcijem i proteinima.

6. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su također odlični za vaše zdravlje, a zbog kalcija u njima će i vaši zubi biti sretni. Najbolji su bademi i indijski oraščići koji se bore protiv bakterija koje uzrokuju karijes, navodi portal Dentistry. No i kikiriki je odličan izvor vitamina D koji potiče upijanje kalcija.

7. Zeleni čaj

Iako je sve do sad bila zdrava hrana za zube, na popisu se našlo i jedno piće – nezaslađeni zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži razne antioksidanse koji štite vaše zube od bakterija. Neki čajevi imaju i floura u njima, koji je jedan od glavnih sastojaka u pastama za zube.