Zubni problemi

Što je zubni plak? - Uzroci, liječenje i prevencija

Zubni plak i kamenac često se spominju u reklamama, ali mnogo ljudi ne zna koja je razlika i zašto nastaju. Plak je ljepljivi film koji se stvara na zubima svaki dan.

Znanstvenici plak nazivaju “biofilmom” jer je zapravo riječ o zajednici živih mikroba okruženih ljepljivim polimernim slojem. Ljepljiva prevlaka pomaže mikrobima da se prikvače za površine u ustima kako bi mogle prerasti u uspješne mikrokolonije.

zubni plak

Razlika između plaka i kamenca

Ako se plak ne uklanja redovito, može nakupiti minerale iz sline i stvrdnuti se u prljavo bijelu ili žutu tvar zvanu zubni kamenac.

Zubni kamenac se nakuplja duž vaše desni na prednjim i stražnjim stranama zubi. Iako zubni konac može ukloniti nakupljanje kamenca, vjerojatno ćete trebati posjetiti zubara kako biste ga se riješili u potpunosti.

Što uzrokuje zubni plak?

Vaša su usta uspješan ekosustav. Bakterije i drugi organizmi dolaze kad jedete, pijete i dišete. Većinu vremena održava se osjetljiva ravnoteža u vašem oralnom ekosustavu, ali problemi mogu nastati kada određeni sojevi bakterija postanu prekomjerni.

Kada jedete ugljikohidrate i slatku hranu i piće, bakterije se hrane šećerima, stvarajući pritom kiseline. Te kiseline mogu uzrokovati probleme poput karijesa, gingivitisa i drugih oblika karijesa.

Propadanje zuba od naslaga može se dogoditi čak i ispod vaših desni gdje ga ne možete vidjeti.

Kako se dijagnosticira zubni plak?

Većinu vremena plak je bezbojan ili blijedo žut. Zubar može uočiti plak na zubima pomoću malog zrcala tijekom oralnog pregleda.

Kako se liječi zubni plak?

Zubni plak možete ukloniti redovitim četkanjem, zubnim koncem i četkicom za zube s mekanim vlaknima. Neki stomatolozi preporučuju električne četkice za zube jer se vjeruje da su učinkovitije u uklanjanju naslaga.

Plak koji se stvrdnuo u zubni kamenac morat će ukloniti stomatolog. Budući da se kamenac može nakupiti na teško dostupnim mjestima, zaista je važno dva puta godišnje posjetiti stomatologa kako bi ga držao pod kontrolom.

Kako spriječiti plak?

Vježbajte dobru oralnu higijenu

Kako bakterije u plaku ne bi naškodile zubima i desnima, najvažnije je da svakodnevno čistite zube. Perite zube dva puta dnevno, ali i nakon konzumacije slatke hrane. Američko zubarsko udruženje preporučuje da zube perete dva puta dnevno po dvije minute.

dentalni plak

 

Također je vrlo važno svakodnevno koristiti zubni konac, jer se u uskim prostorima između zuba mogu stvarati naslage. Vitalni dio dobrog oralnog zdravlja su redoviti pregledi kod zubara radi čišćenja i pregleda.

Brusnice

Razgovarajte sa svojim stomatologom o uključivanju proizvoda od brusnice u vašu prehranu. Laboratorijske studije pokazale su da nas polifenoli u brusnicama učinkovito štite od dvije bakterije u ustima koje će najvjerojatnije dovesti do karijesa: “Streptococcus mutans” i “Streptococcus sobrinus”.

Plak se stvara u ustima svake noći dok spavate, a danju dok jedete i pijete. Ako održavate svoju oralnu higijenu, ograničite slatku hranu i piće i dva puta godišnje posjetite svog zubara da vam temeljito ukloni naslage, možete spriječiti pojavljivanje plaka.

Bez redovitog čišćenja, plak se može stvrdnuti u kamenac ili može prouzročiti karijes, karijes i bolesti desni.

Dobra vijest je da biste temeljitim četkanjem, čišćenjem zubnim koncem i dvogodišnjim odlascima stomatologu trebali biti u mogućnosti svesti rast naslaga na minimum i održavati zdravlje usta.