Bolesti zuba

OSJETLJIVE DESNI – simptomi, uzroci i liječenje

Gotovo svaka osoba imala je bolne ili osjetljive desni. Tada čak i četkanje zubi i čišćenje koncem može biti bolno iskustvo. Osjetljive desni pojavljuju se u blagom obliku, ali mogu predstavljati i ozbiljan problem. Važno je razumjeti koji su uzroci, simptomi i načini liječenja.

Koji su simptomi osjetljivih desni?

Ako imate osjetljive desni, mogli bi primijetiti bol kod pranja zubi ili korištenja zubnog konca. Bol može postupno popuštati ili se zadržavati. Ponekad uz osjetljive desni možete imati:

• otekline
• crvenilo
• krvarenje
loš zadah

Imajte na umu da postoji razlika između osjetljivih zubi i osjetljivih desni. A ponekad je teško utvrditi da li imate problem zbog zubi ili desni. Međutim, ako imate osjetljive zube, možda ćete imati bolove pri konzumaciji hrane i pića koja su hladna ili vruća.

osjetljive desni

Osnovni uzroci osjetljivih zubi mogu uključivati:

karijes
• istrošena zubna caklina

Što uzrokuje osjetljive desni?

Prejako četkanje zubi i čišćenje koncem mogu uzrokovati osjetljivost desni. U tom bi slučaju mogli primijetiti bol tijekom ili nakon pranja zubi.

U drugim slučajevima proteze ili fiksni aparatići mogu biti uzrok osjetljivih desni. Ova bol može biti privremena i nestat će jednom kad se vaša usta priviknu na promjenu.

Ali to nisu jedini mogući uzroci osjetljivih desni. Temeljni problem može biti onaj koji nije povezan s oralnom higijenom. Evo nekih drugih uzroka osjetljivih desni:

1. Bolesti desni

Bolest desni je upala zubnog mesa koja može nastati zbog loše higijene zubi. Gingivitis utječe na tkivo koje drži zube na mjestu. Upala zubnog mesa javlja se kada se na zubima nakuplja plak koji sadrži bakterije.

Gingivitis je najraniji stadij bolesti desni. Simptomi uključuju bolne i osjetljive desni koje mogu lako krvariti. Ako se ne liječi, ovo stanje može prijeći u parodontitis.

Parodontitis se javlja kada se plak širi ispod linije desni. To pokreće snažnu upalnu reakciju u tkivu koje podupire zube i kosti. U težim slučajevima ako se desni odvoje od zuba, može doći do ispadanja zubi.

2. Nedostatak vitamina C

Skorbut je ozbiljan nedostatak vitamina C. Pojavljuje se kada ne unosite dovoljno vitamina C iz prehrane ili kada vaše tijelo ima poteškoća s apsorpcijom vitamina.

Simptomi nedostatka uključuju bolne, natečene i krvave desni. Također možete osjetiti razdražljivost, umor, bolove u zglobovima, a mogu se pojaviti i modrice na koži.

osjetljive desni

3. Pušenje

Pušenje ne samo da povećava rizik od raka pluća i moždanog udara već može oštetiti vaše desni i dovesti do bolesti desni, što pokreće osjetljivost desni.

4. Dijabetes

Nekontrolirani dijabetes može utjecati i na oralno zdravlje jer previše glukoze (šećera) u vašoj slini pridonosi rastu plaka i bakterija u ustima. Ako se plak ne ukloni, može se razviti bolest desni.

5. Hormonske promjene

Osjetljivi desni također mogu biti rezultat hormonskih promjena u tijelu. To se može dogoditi tijekom trudnoće, puberteta, menstruacije i menopauze. Hormonske fluktuacije mogu uzrokovati povećani protok krvi u zubnom mesu čime se povećava njihova osjetljivost.

6. Oralne infekcije

Afte, čirevi na ustima i oralne infekcije također mogu iritirati vaše desni.
Uzroci afti uključuju:

• nedostatak vitamina
• stres
• autoimune bolesti
• kisela hrana

7. Stres

Previše stresa može dovesti do povišene razine kortizola – hormon stresa. Visoka razina kortizola tijekom duljeg razdoblja uzrokuje upalu u različitim dijelovima tijela, uključujući desni.

osjetljive desni

Koji su tretmani za osjetljive desni?

Liječenje osjetljivih desni ovisi o uzroku. Ponekad to možete liječiti kod kuće, a nekada ćete trebati posjetiti svog zubara.

Tretmani kod kuće za osjetljive desni

Poboljšajte oralnu higijenu. Perite zube najmanje dva puta dnevno i koristite zubni konac svaki dan. Ako je potrebno, zamolite svog stomatologa da vam pokaže pravilne tehnike čišćenja.
• Unesite dovoljno vitamina C. Povećajte unos voća i povrća.
Pij više vode. Ako nakon obroka ne možete četkati zube, pijte vodu kako biste pomogli oprati hranu i bakterije sa zubi i usta.
• Prestati pušiti. Na taj ćete način izliječiti desni i zaustaviti osjetljivost.
Pokušajte se riješiti stresa. Važno je imati dobar san, redovito vježbati, naučiti kako reći ne i ne pretjerivati.

Kada posjetiti stomatologa?

Ako se bol ili osjetljivost unatoč promjeni navika ne poboljšaju, posjetite svog stomatologa, jer bi to mogao biti znak infekcije ili bolesti desni.
Kako bi ste uklonili naslage i kamenac, trebat će vam dubinsko čišćenje kako bi spriječili daljnji razvoj bolesti desni.

Kakvi su izgledi za ljude s osjetljivim desnima?

Bolni i osjetljivi desni mogu se liječiti, ali morate prepoznati problem i po potrebi posjetiti stomatologa.