Oralna higijena

Čišćenje zubi kod stomatologa - što očekivati?

Čišćenje zubi za mnoge ljude predstavlja nelagodu i strah. Između neobičnih zvukova i povremenih nelagoda u čeljusti, lako je razumjeti njihov osjećaj. Ali za većinu je čišćenje zubi jednostavno i bezbolno.

Ako točno znate što se događa tijekom postupka, možete si olakšati i omogućiti da čišćenje zubi za vas postane samo još jedna aktivnost koju je potrebno obaviti bez straha.

čišćenje zubi

Čišćenje zubi kod stomatologa

1. Fizički pregled

Većinu čišćenja zuba provodi zubni higijeničar. Prije nego što započne s čišćenjem zubi, higijeničar prvo pregledava fizički izgled i stanje Vaših zubi.

Zubni higijeničar malim ogledalom provjerava ima li na zubima i desnima znakova gingivitisa (upaljenih desni) ili drugih potencijalnih problema.

Ako otkriju veće probleme, zubni higijeničar može nazvati stomatologa kako bi se uvjerio da je u redu nastaviti s čišćenjem.

2. Uklanjanje naslaga i kamenca

Zubni higijeničar rješava se naslaga i kamenca oko linije desni, kao i između zuba. Čut ćete struganje, ali to je normalno. Što više kamenca imate u ustima, više vremena će im trebati za struganje određenog mjesta.

Četkanjem i zubnim koncem zaustavlja se nakupljanje i stvrdnjavanje plaka. Nakon što dobijete kamenac, možete ga ukloniti samo u stomatološkoj ordinaciji. Dakle, ako je ovo vaš najmanje omiljeni dio postupka čišćenja zubi, lekcija je – češće četkanje i čišćenje koncem.

3. Čvrsto čišćenje sa zubnom pastom

Nakon što su vaši zubi bez kamenca, higijeničar ih četka snažnom električnom četkicom koja stvara zvuk brušenja. Iako zvuči zastrašujuće, odličan je način dubinskog čišćenja i uklanjanja ostataka kamenaca koji ostanu.

Za profesionalno čišćenje koristi se zubna pasta koja ima miris i okus poput uobičajene zubne paste, iako često možete birati između okusa. Međutim, ima krupnu konzistenciju koja nježno četka vaše zube. Ako to učini stručnjak, ovo poliranje zuba smatra se sigurnim dva puta godišnje. Ali nemojte biti tako grubi sa zubima kod kuće, jer ćete istrošiti caklinu.

4. Čišćenje zubi koncem

Bez obzira koristite li konac redovito kod kuće ili ne, ništa ne može nadmašiti stručno čišćenje koncem. Vaš zubni higijeničar može vam ući duboko među zube i pronaći potencijalna problematična mjesta na kojima biste mogli krvariti iz desni.

5. Ispiranje

Zatim isperite usta kako biste se riješili ostataka. Zubni higijeničar obično će vam dati sredstvo za ispiranje koje sadrži tekući fluor.

6. Primjena fluorida

Posljednji korak postupka čišćenja je tretman fluoridom. Ovaj se tretman koristi kao zaštitno sredstvo za vaše zube za pomoć u borbi protiv karijesa .

Ostali potencijalni koraci

Profesionalno čišćenje zuba dogovorite dva puta godišnje, dok rendgen jednom godišnje. Ipak, ovisno o tome što vaš stomatolog ili zubni higijeničar promatra u vašim ustima, tijekom vašeg posjeta mogu obaviti i druge preglede.

Bez obzira trebaju li vam dodatni koraci ili ne, ključno je stalno se vraćati stomatologu radi redovitog čišćenja zuba kako biste spriječili probleme.