Savjeti

Što se dogodi ako ne peremo zube?

Noću ste preumorni i mislite da ako jednom preskočite pranje zubi, da vašim zubima neće biti ništa … zar ne? Nastavite čitati kako biste saznali više o tome što se dogodi ako ne peremo zube i kako  popraviti rutinu oralne higijene.

Nije kraj svijeta ako svako malo preskočite pranje zubi, ali definitivno postoje neki razlozi zbog kojih se morate sjetiti četkati svoje zube dva puta dnevno.

 

što se dogodi ako ne peremo zube

Mogući problemi zbog ne četkanja zubi

Slijedi nekoliko potencijalnih problema sa zubima – i ostatkom tijela – koji se mogu dogoditi ako ne operete zube.

Evo što se dogodi ako ne peremo zube

Pranje i cjelokupna njega zubi pomažu u uklanjanju naslaga koje često nisu vidljive golim okom.

Karijes

Plak je ljepljivi film koji oblaže zube i sadrži bakterije koje mogu prodrijeti u zaštitnu caklinu vaših zuba napadajući ranjive slojeve ispod. To dovodi do karijesa.

Ako se ne liječi, karijes može dovesti do zubnih infekcija i potencijalno do gubitka zuba. Sve se ovo uglavnom može spriječiti ako perete zube i održavate dobru oralnu higijenu.

Gingivitis

Plak može uzrokovati mnogo više od karijesa – može oslabiti i zubno meso te dovesti do gingivitisa – bolesti desni. Bakterije prisutne u plaku se upale i nadražuju desni, zubno meso postaje natečeno i krvari.

Parodontitis

Baš kao što je plak preteča karijesu, tako je i gingivitis preteča parodontitisu. Ovo je teška infekcija koja utječe na kosti koje podupiru vaše zube. Kao rezultat, parodontitis je vodeći uzrok gubitka zubi.

Srčana bolest

Studija objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju otkrila je da oni koji su četkali zube najmanje tri puta dnevno imaju manju vjerojatnost da će imati atrijalnu fibrilaciju i zatajenje srca.

Prema riječima istraživača, redoviti odlazak zubaru također je smanjio vjerojatnost da će osoba doživjeti komplikacije povezane sa srcem.

Vremenski slijed komplikacija

Nema puno sudionika istraživanja koji su željni odustati od pranja zubi na tjedan ili godinu dana, ali istraživanje nam može dati prilično dobru pretpostavku što se događa ako ne perete zube određeno vremensko razdoblje.

Evo što bi se moglo dogoditi ako ne četkate zube:

  • 1 dan: Zubni plak može početi uklanjati kalcifikat dentina – zaštitni materijal ispod cakline – u roku od 48 sati. To znači da imate mali vremenski okvir za uklanjanje naslaga prije nego što počne prodirati i potencijalno oštetiti vaše zube. Kako biste ih zaštitili češće četkanje zubi osigurava vam adekvatno uklanjanje naslaga.
  • 1 tjedan: Osim slabljenja zubne cakline, višak naslaga može imati prilično neugodne nuspojave: neugodan zadah iz usta. Ljepljive čestice hrane koje biste obično isprali i dalje će se nakupljati.
  • 1 godina: Teško je u potpunosti predvidjeti što bi se dogodilo da godinu dana ne perete zube. Nešto od toga ovisi i o vašem ukupnom zdravlju – ako vaše tijelo ima aktivniji imunološki sustav, možda ćete se uspjeti boriti protiv nekih bolesti i infekcija. Međutim, jedna godina izgrađenog zubnog plaka vjerojatno bi dovela do karijesa, bolesti desni i potencijalnog gubitka zubi. Ako stomatolozi ne savjetuju preskakanje četkanja jedan dan, definitivno ne preskačite četkanje godinu dana.

Pravilna higijena usne šupljine

Ljudi mogu imati vrlo različite poglede na ono što čini dobru oralnu higijenu. Evo nekoliko smjernica ADA-e kako se svakodnevno pravilno brinuti za zube:

  • Četkica. Perite zube dva puta dnevno zubnom pastom koja sadrži fluor za borbu protiv karijesa. Četkajte zube najmanje 2 minute kako biste bili sigurni da uklanjate što više nakupina naslaga.
  • Zubni konac. Zubnim koncem prođite između zubi barem jednom dnevno. Ako ne volite koristiti konac, možete isprobati alternative, poput interdentalnih četkica za zube ili trzalica za zube.
  • Posjetite svog zubara. Posjetite svog zubara najmanje jednom u 6 mjeseci. Neki vam stomatolozi mogu preporučiti da i češće dolazite. To će vam preporučiti ako ste skloni upalama, imate postojeće bolesti desni ili imate rizik od bolesti desni.Iako su ovo osnove higijene zubi, postoje još neki koraci kako bi vaši zubi i desni bili što zdraviji. To uključuje:
  • Suzdržavanje od upotrebe duhana. Pušenje cigareta ili upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda može povećati rizik od karijesa i parodontalne bolesti.
  • Korištenje fluoriranog sredstva za ispiranje usta. To vam može pomoći ako ste nedavno imali puno karijesa ili vam stomatolog kaže da imate povećani rizik od nastanka istih.
  • Električna četkica za zube. Električna četkica za zube može vam pomoći ukloniti višak nakupina naslaga sa zubi.
  • Zdrava prehrana. Konzumacijom puno svježeg voća i povrća uz ograničavanje hrane s visokim udjelom šećera možete smanjiti rizik od propadanja zuba.

Nemojte paničariti ako zaboravite četkati zube svako malo. Ali imajte na umu da pranje zubi najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i posjećivanje zubara najmanje dva puta godišnje mogu biti vitalni za vaše cjelokupno zdravlje zubi.

Redovita rutina četkanja zubi važna je ne samo za vaše oralno zdravlje, već i za vaše cjelokupno zdravlje.