Oralna higijena

Koji je utjecaj kave na naše zube?

Kada je riječ o početku dana mnogi ljudi oslanjaju se na šalicu kave. No, jesmo li se ikada zapitali koji je utjecaj kave na naše zube? Kavopije imajte na umu: vaša jutarnja rutina može utjecati na zdravlje vaših zubi.

Osim što može zaprljati našu odjeću, nažalost može i zube. Kava sadrži sastojke zvane tanini, koji su vrsta polifenola koji se razgrađuje u vodi. Također se nalaze u pićima poput vina ili čaja.

Tanini uzrokuju da se spojevi boja lijepe na naše zube. Kad se ti spojevi zalijepe, mogu iza sebe ostaviti  žutu neželjenu nijansu. Potrebna je samo jedna šalica kave dnevno da naši zubi budu zamrljani.

Kako možete izbjeći promjenu boje zubi bez odricanja svog omiljenog jutarnjeg napitka?

 • Ne morate paničariti. Stomatolozi mogu riješiti mrlje od kave tijekom čišćenja. Stoga obavezno dogovorite redovite preglede.
 • Profesionalno čišćenje možete nadopuniti kućnim lijekovima. Na primjer, pranje zubi sodom bikarbonom dva puta mjesečno može dodatno izbjeliti zube.
 • Također možete smanjiti mrlje od kave redovitim korištenjem pasta za izbjeljivanje.
 • Uz upotrebu izbjeljujuće paste za zube, razgovarajte sa svojim stomatologom o nabavci kućnog tretmana za izbjeljivanje.
 • Uz to, razmislite o tome da prijeđete s ručne četkice na električnu četkicu, koja pruža veću snagu čišćenja.

Svakako četkajte najmanje dva puta dnevno po dvije minute.

utjecaj kave na naše zube

 

Utjecaj kave na naše zube

Kao i svako piće koje nije voda, kava može uzrokovati rast bakterija u ustima što može dovesti do erozije zuba i cakline. To može dovesti do toga da vaši zubi postanu tanki i lomljivi.

Kava također može uzrokovati loš zadah. Da biste izbjegli ove probleme, jedite hranu prije nego što popijete kavu, a nakon završetka upotrijebite strugač za jezik i četkicu za zube.

Sprječavanje mrlja od kave

Ako odustajanje od omiljenog jutarnjeg napitka nije opcija, spriječite mrlje na zubima, manjim unosom količine kave. Ujutro popijte jednu šalicu kave, a kasnije tijekom dana popijte zeleni čaj.

Izbjegavajte kremu i šećer, jer oni samo ubrzavaju rast bakterija koje mijenjaju boju zubi. Pijte kavu u nekoliko velikih gutljaja, umjesto u malim gutljajima tijekom dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Osim toga, popijte čašu vode nakon ispijanja kave kako biste isprali usta i zube.

Ako više volite ledenu kavu, pijte je kroz slamku kako biste smanjili rizik od mrlja. I na kraju, operite zube oko 30 minuta nakon ispijanja kave,

Zapamtite, kava je kisela. Pranje zubi neposredno nakon jedenja ili pijenja bilo čega kiselog slabi zubnu caklinu i uzrokuje mrlje.

Konzumacija određene hrane također može pomoći u uklanjanju mrlja. Sirovo voće i povrće – poput jagoda i limuna – sadrži prirodna vlakna koja čiste zube razgrađujući bakterije.

Ostala hrana i piće koje mrlje zube

Naravno, kava nije jedini krivac za mrljanje zubi. Da biste zadržali bijeli osmijeh, izbjegavajte hranu i piće koje iza sebe mogu ostaviti žućkastu nijansu. To uključuje:

 • crno vino
 • bobičasto voće (borovnice, kupine, trešnje)
 • umaci od rajčice i rajčice
 • kolu
 • crni čaj
 • tvrdi bombon
 • energetska pića

Kako uživati u kavi i izbjegavati mrlje na zubima? Jednostavno rečeno, pijte umjereno. Zubari predlažu da ne pijete više od dvije šalice dnevno. Uz to, nemojte zanemariti redovno četkanje i posjete stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.