Oralna higijena

Bolest šaka, usta, stopalo kod djece - simptomi i liječenje!

Bolest šaka, usta, stopalo jako je zarazna, virusna bolest. Uzrokuje je virus iz roda Enterovirusa, najčešće Coxsackie virus. Bolest se razvija između 3 do 6 dana nakon što se dođe u kontakt s virusom, a najčešće se prenosi prljavim rukama, kapljičnim putem – kašljanjem, kihanjem itd., zaraženom stolicom te preko zagađenih predmeta. 

Bolest šaka, usta, stopalo – koji su simptomi?

Simptomi se počinju razvijati između 3 do 6 dana nakon početne infekcije, a taj je period poznat pod nazivom inkubacija. Moći ćete primijetiti ove simptome kod djeteta:

  • temperatura
  • slab apetit
  • bolno grlo
  • glavobolja
  • malaksalost
  • bolni, crveni osip s mjehurićima u ustima i na jeziku
  • povećano  izlučivanje sline
  • crveni osip na rukama i stopalima, ponekad s mjehurićima

Prvi su simptomi obično temperatura i bolno grlo. Osip se pojavi nešto kasnije, obično 1 ili 2 dana nakon temperature. Temperatura obično ne traje dulje od 48 sati. Obratite pažnju ukoliko temperatura potraje dulje od 3 dana, to može upućivati na komplicirani tijek bolesti, a pratit će ga otežano disanje, povraćanje, glavobolja, trzanje ruku i nogu, teško pokretanje.

bolest šaka usta stopalo

Što uzrokuje bolest šaka, usta, stopalo?

Bolest šaka, usta, stopalo uzrokuje Coxsackie virus tip A, to je enterovirusna bolest. Virus se jako lako širi od osobe do osobe. Najčešće obolijevaju djeca do 10 godina, zaraza se lakše širi u vrtićima i školama, međutim mogu se zaraziti i odrasli.

Trajanje bolesti, liječenje i prevencija

U većini slučajeva bolest će se povući sama od sebe, nakon 7 – 10 dana. Osip i mjehurići neće ostaviti nikakve ožiljke.

Potencijalne komplikacije su otpadanje noktiju na rukama i stopalima, dehidracija zbog slabog apetita i bolnih mjehurića u ustima te iznimno rijetko virusni meningitis, encefalitis i srčano zatajenje.

Međutim, mogu se liječiti simptomi kako bi se djetetu olakšalo – lijekovi za snižavanje temperature, pojačani unos tekućine te pripravci za njegu usne šupljine koji sadrže lokalni anestetik. Kako bi si olakšalo, dijete može sisati kockicu leda, jesti sladoled, piti hladna pića; potrebno je izbjegavati citrusno voće i napitke, gazirana pića, začinjenu i slanu hranu.

Bol može olakšati i mućkanje slane, mlake vode u ustima.

Zaraza je moguća više puta u životu. Najbolja prevencija je pranje ruku i dezinficiranje površina i predmeta.