Zubni problemi

6 načina kako se boriti protiv bolesti zubnog mesa

Kada govorimo o zdravlju usta, nije sve u tome koliko su zubi ravni ili koliko je osmijeh blistav. Ne smijemo zaboraviti na svoje zubno meso! Čak i ako nemate karijes, to ne znači da ste imuni na bolesti zubnog mesa. Većina ljudi nije svjesna da nešto nije u redu s njihovim zubnim mesom, jer najčešće nemaju nikakve tegobe.

Što je bolest zubnog mesa?

Bolest zubnog mesa započinje kada se plak nakuplja ispod i duž linije desni. Plak je ljepljiva tvar ispunjena bakterijama. Može uzrokovati infekcije, što dovodi do bolesti zubnog mesa i propadanja zubi. Plak također može uzrokovati gingivitis, najraniju fazu bolesti. Gingivitis uzrokuje da vaše desni postanu:

• upaljene
• crvene
• natečene
• sklone krvarenju

Također možete razviti parodontitis, napredni oblik bolesti zubnog mesa. Parodontitis utječe na kosti koje drže zube na mjestu. Ako se ne liječi, može uništiti desni, kosti i tkiva povezana sa zubima.
Završni stadij bolesti desni je uznapredovali parodontitis. Tada se uništavaju vlakna i kosti koje podupiru zube. To može utjecati na zagriz, a zube će možda trebati i izvaditi.

zubnog mesa

Simptomi koji upućuju na to da biste mogli imati bolest desni su:

loš zadah
• opuštanje trajnih zuba
• krvarenje desni
• natečene, crvene ili osjetljive desni

Bolesti desni mogu se spriječiti. Evo nekoliko načina za održavanje zubnog mesa zdravim.

1. Zubni konac

Koristite zubni konac barem jednom dnevno. To pomaže ukloniti naslage i hranu koju je teško dohvatiti četkicom za zube. Nije važno kada koristite zubni konac, samo je bitno da ga koristite.

2. Redovito čistite zube

Vaš stomatolog može otkriti rane simptome bolesti desni ako ih redovito posjećujete. Na taj se način simptomi mogu liječiti prije nego što postanu ozbiljniji. Profesionalno čišćenje jedini je način uklanjanja kamenca. Također, profesionalnim čišćenjem možete se riješiti bilo kojeg plaka koji ste propustili očistiti četkanjem ili koncem.

3. Prestanite pušiti

Evo još jedan razlog za prestanak pušenja. Osim što pušenje slabi vaš imunološki sustav, također otežava borbu protiv infekcije zubnog mesa. Osim toga, pušenje otežava zacjeljivanje desni nakon oštećenja.

4. Četkajte zube dva puta dnevno

Ako možete, operite zube nakon svakog obroka. To će pomoći ukloniti hranu i naslage zaglavljene između zuba i zubnog mesa. Osim toga izribajte i jezik jer se na njemu mogu nalaziti razne bakterije.
Razmislite o električnoj četkici za zube ili četkici na baterije. Takve četkice pomažu u smanjenju gingivitisa i naslaga više od ručnog četkanja. Mijenjajte četkice za zube ili glave četkica za zube svaka tri do četiri mjeseca.

zubnog mesa

5. Koristite fluoridnu pastu za zube

Što se tiče paste za zube, police trgovina obložene su markama koje tvrde da smanjuju upalu zubnog mesa, osvježavaju dah i izbjeljuju zube. Svakako odaberite onu pastu za zube koja sadrži fluor.

6. Koristite vodicu za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta mogu spriječiti ili smanjiti gingivitis. Osim toga ispiranje usta pomaže u uklanjanju čestica hrane i ostataka iz usta.

Nije bitno hoćete li prvo četkati zube, upotrijebiti konac ili isprati vodicom za ispiranje usta, samo je važno odabrati prave proizvode i kontinuirano održavati oralnu higijenu kako bi izbjegli bolesti zubnog mesa.