Oralna higijena

Električna ili sonična četkica za zube – koju odabrati?

Električna ili sonična četkica za zube? Odgovarajuća četkica za zube najvažniji je element u pravilnoj oralnoj higijeni i očuvanju oralnog zdravlja.

Depositphotos 158112892 l min

Američka stomatološka udruga preporučuje pranje zubi dva puta dnevno, pune dvije minute, kako bi se površina zuba očistila temeljito. Zvuči jednostavno, ali može biti teško držati se te smjernice, a neadekvatno ili nepravilno pranje može dovesti do nakupljanja plaka, karijesa i parodontalnih bolesti.

Također, za temeljito očišćene zube potreban je adekvatan alat, odnosno četkica za zube maksimalnog učinka. Koja je bolja – električna ili sonična četkica?

Električne i sonična četkica za zube - glavne prednosti

Jedan od najboljih načina da osigurate da vaši zubi dobivaju svakodnevno čišćenje koje im je potrebno jest korištenje električne četkice za zube. Električne i sonične četkice za zube imaju pokretnu glavu dizajniranu za učinkovitije uklanjanje naslaga, a mnoge dolaze s automatskim timerom ili prekidačem za automatsko isključivanje koji će vam pomoći da svoje zube četkate preporučene dvije minute. Ove četkice mogu vam pomoći da poboljšate svoje navike četkanja te su lakše za korištenje od ručnih četkica jer zahtijevaju manje truda. Umjesto da sami izvodite radnju četkanja, električna ili sonična četkica to obavljaju umjesto vas – sve što trebate učiniti je pomicati četkicu oko usta, pritom pazeći da ste obuhvatili sve površine vaših zuba.

Uz dvominutno isključivanje, neke električne i sonične četkice za zube imaju i druge korisne značajke, uključujući:

  • 30-sekundna upozorenja koja vas obavještavaju da trebate prebaciti četkicu na novo područje usta,
  • senzori tlaka koji upozoravaju ako četkate s prevelikom silom,
  • različiti načini za dubinsko čišćenje, izbjeljivanje, čišćenje jezika i osjetljivih zuba,
  • podsjetnici o tome da je vrijeme za zamjenu glave četkice,
  • bluetooth povezivost koja vam omogućuje korištenje aplikacije na pametnom telefonu za praćenje vašeg četkanja i oralnog zdravlja,
  • i električne i sonične četkice za zube imaju vibrirajuću ili oscilirajuću glavu četkice koja se ili vrti u krug ili vibrira u bočnom kretanju, a njihove glavne razlike su brzina četkanja i pokrivenost.

Depositphotos 40557559 l min

Razlike između električne i sonične četkice za zube

Električne četkice za zube imaju glave koje se okreću brzinom od oko 2500 do 7500 poteza u minuti, u usporedbi s oko 300 poteza u minuti kada perete zube ručnom četkicom. Sonične četkice za zube vibriraju puno brže, oko 30 tisuća poteza u minuti. Budući da sonične četkice vibriraju oko 10 puta brže od električnih, dvominutno četkanje soničnom četkicom za zube rezultirat će većom snagom čišćenja.

Još jedna prednost soničnih četkica za zube jest da nude sekundarnu vrstu čišćenja, povezanu s efektom koji se naziva dinamika tekućine. Zbog mnogo veće brzine četkice, ove četkice za zube uzburkaju tekućine u ustima (vodu, slinu i pastu za zube), učinkovito ih pretvarajući u sredstva za čišćenje koja sežu u pukotine kojima četkica ne može pristupiti, poput prostora između zuba i ispod linija desni.

U šestomjesečnom istraživanju koje je uspoređivalo učinkovitost Sonicare soničnih četkica za zube i Oral-B električnih četkica za zube u poboljšanju oralnog zdravlja kod odraslih pacijenata s parodontitisom, korisnici obje vrste četkica za zube vidjeli su poboljšanja u ukupnom oralnom zdravlju, ali se sonična četkica pokazala znatno uspješnijom za uklanjanje plaka, smanjenje gingivitisa i poboljšanje zdravlja zuba i desni.

Iako i električne i sonične četkice za zube nude izvrsno čišćenje zuba, kako stomatolozi vole reći, najbolja je ona četkica koju ćete pravilno i redovito koristiti. Odaberite četkicu za zube koja odgovara vašim specifičnim potrebama i preferencijama kako biste postigli optimalno zdravlje zuba i usne šupljine!